Priznanje za Lubardu i crnogorsku Nedjelju mode

Direktor Modne komore Crne Gore za “Vijesti” prenosi utiske sa italijanske manifestacije Mad Mood Milano Fashion Week

4661 pregleda 1 komentar(a)
Srđa Lubarda, Foto: Mad Mood MFW
Srđa Lubarda, Foto: Mad Mood MFW

Direktor Modne komore Crne Gore, organizacije koja stoji iza crnogorske Nedjelje mode, Srđan Lubarda, nedavno je, u društvu modne dizajnerke Marine Banović, prisustvovao manifestaciji Mad Mood Milano Fashion Week, koja se održala u Italiji i tom prilikom od inostranih kolega dobio i priznanje.

U razgovoru za “Vijesti” Lubarda je otkrio da je na Mad Mood MFW događaju dobio nagradu za promociju modnih dizajnera iz Južne Italije u Crnoj Gori, ali i da je to bilo veliko iznenađenje, jer mu organizatori nisu to najavili prije dolaska, a osvrnuo se i na predstojeći crnogorski Fashion Week, na čijim pripremama uveliko radi iako se održava na jesen.

“Nagrada koju smo dobili u Italiji je bila ujedno i iznenađenje, jer nam nije rečeno da ćemo dobiti nagradu, već sam samo pozvan kao specijalni gost. Bilo je prijatno iznenađenje kada su me prozvali na scenu”, prepričava Lubarda, a zatim otkriva više o samom događaju Mad Mood MFW.

“Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji Mad Mood Milano Fashion Week platforme, koji se održava u gradu Brindisiu u regiji Puglia. Nagrada sam dobio za saradnju i promociju modnih dizajnera iz Južne Italije kod nas”, pojasnio je on.

Kako kaže, ovakva priznanja su za njega veoma značajna, naročito jer dolaze od inostranih kolega iz zemlje koji je između ostalog u svijetu poznat i po modi.

“Priznanja su izuzetno značajna, posebno ova nagrada koja je internacionalna i dolazi iz Italije koja je kolijevka mode. Ovo je ujedno promocija naše modne scene, Crne Gore i Montenegro Fashion Weeka”, ističe sagovornik “Vijesti”.

Srđa Lubarda
Srđa Lubardafoto: Mad Mood MFW

Uz njega je, ovoga puta bila crnogorska modna dizajnerka Marina Banović, koja je na Mad Mood MFW-u predstavila i svoje radove, a osim njenog talenta i prepoznatljivog rada, za to je zaslužna i preporuka Modne komore Crne Gore.

“Mi uvijek uputimo poziv svim dizajnerima za učešće na određenim manifestacija. Poznato je da su zahvaljujući Modnoj komori Crne Gore mnogi dobili priliku da se predstave i da se čuje za njih. Ovog puta je to bila Marina koja važi za kumu Fashion Week Montenegro manifestacije, jer mi je ona i predložila da organizujem Nedjelju mode u Crnoj Gori. Sa Marinom imamo sjajnu saradnju već dvadeset godina”, istakao je Lubarda.

Na pitanje koliko prilikom gostovanja drugim modnim manifestacijama van Crne Gore pravi poređenja sa crnogorskim Fashion Weekom, te koliko smo im blizu sa organizacijom, direktor Modne komore odgovara da razlika nije velika.

“Iskreno, mislim da smo sa našim malim budžetom koji imamo od sponzora - kompanija koje su društveno odgovorne, u samom vrhu, iako drugi imaju deset puta više. Nikom nije jasno zašto nemamo podršku od institucija i Glavnog grada, a to je praksa svugdje u svijetu”, tvrdi on.

“Nažalost nemamo podršku, a to bi nam pomoglo da još bolje ispromovišemo našu državu i modnu scenu u svijetu”, dodaje Lubarda.

“Mislim da dobiti nagradu u zemlji mode i priznanje kakvo god da je, je za poštovanje, jer neko vas je negdje prepoznao i priznao. Ujedno smo dobili i ponudu za saradnju od predsjednika njihovog udruženja za promociju modne industrije”, pohvalio se sagovornik “Vijesti”.

Pravilo je da organizatori velikih događaja već po istog dana kada se završi posljednje izdanje, počinju sa pripremama narednog, a direktor crnogorske Modne komore potvrđuje da je to slušaj i sa Fashion Week Montenego manifestacijom.

“Da, već smo u pripremi jesenjeg izdanja koji će biti održano u posljednjoj nedjelji oktobra mjeseca. Ovog puta na novoj lokaciji - novootvorenom komplexu Verde, a ove godine zvaničan naziv će biti Blanc Fashion Week Montenegro”, kazao je Lubarda i doda da za sada već imaju potvrdu za učešće šest dizajnera iz Crno Gore, ali i inostranstva.

“Veoma smo ponosni što posljednjih 17 godina, veoma uspješno promovišemo crnogorsku modnu scenu kod nas i u inostranstvu, od Njujorka, preko Milana i Pariza, pa sada do Brindizija... Iskoristiću ovu priliku jednog od najuticajnih medija u zemlji i regionu, da još jednom pozovem Glavni grad, Ministarstvo kulture da nas podrže, jer smo već godinama u Evropskom modnom savjetu i podržani od njih, a kod nas ne”, poručio je Lubarda.

Iskreno, mislim da smo sa našim malim budžetom koji imamo od sponzora - kompanija koje su društveno odgovorne, u samom vrhu, iako drugi imaju deset puta više. Nikom nije jasno zašto nemamo podršku od institucija i Glavnog grada, a to je praksa svugdje u svijetu”

Bonus video: