Štetiće vam: Tokom ljeta zaboravite ove kozmetičke proizvode

Odložite ih dok je vaša koža izložena sunčevim zracima

11759 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tokom ljeta, pored proizvoda kao što je krema sa zaštitnim faktorom, postoje i drugi koje ne bi trebalo da koristite, već da ih u najmanju ruku, izbjegavate. Bilo da ćete u narednim nedjeljama boraviti u gradu ili idete na neku morsku destinaciju, važno je da vašu brigu o koži prilagodite zahtjevima sezone kako biste održali kožu zdravom, sjajnom i zaštićenom.

Magazin Elle donosi pet beauty proizvoda na koje bi trebalo da zaboravite u toku ljeta.

Retinol

Proizvodi za njegu kože koji sadrže retinoide su moćni proizvodi koji pružaju mnoge prednosti kao što su posvjetljivanje kože ili smanjenje hiperpigmentacije, bora i ožiljaka od akni. Ipak, ne bi trebalo da ih koristite tokom ljeta ili kada planirate da budete duže na suncu. Retinoidi mogu povećati osjetljivost kože na sunčevu svjetlost, povećavajući rizik od opekotina i oštećenja od sunca. Za toplije mjesece, bolje je izabrati nježnije proizvode poput hijaluronske kisjeline ili ceramida kako biste obezbijedili zaštitu vaše kože.

Teški puderi i korektori

Puderi sa veoma jakom prekrivnom moći mogu biti problematični kada su izloženi sunčevoj svjetlosti. Ovi proizvodi često sadrže guste formule koje mogu začepiti pore, što dovodi do pojave akni, iritacije i zagušenja kože izazvane toplotom. Osim toga, oni mogu stvoriti barijeru na površini kože koja je sprječava da diše i efikasno reguliše temperaturu. Preporučujemo da se odlučite za svjetlije, prozračne alternative, poput toniranih hidratantnih krema, BB krema i laganih korektora. A ako možete pronaći one koje sadrže SPF, utoliko bolje.

Maskara koja nije vodootporna

Tehnički, ova maskara neće oštetiti vaše trepavice ili kožu. Ljeti se povećava stepen vlage, što može izazvati razmazivanje maskare. Vodootporna verzija, s druge strane, stvara zaštitnu barijeru oko trepavica koja je otporna na vlagu, osiguravajući da make up na očima ostane postojan čitavog dana.

Ulje bergamota, ulje limuna i pomorandže... i sva eterična ulja citrusa

Iako ulja citrusa mogu posvijetliti kožu i flekice na njoj, ona upravo zbog toga takođe povećavaju osjetljivost kože na sunce. Ova ulja sadrže jedinjenja koja kožu čine osjetljivijom na fototoksične reakcije kada je izložena UV zracima, što može dovesti do opekotina od sunca i hiperpigmentacije.

PHA, BHA i AHA

PHA (polihidroksi kiseline), BHA (beta-hidroksi kiseline) i AHA (alfa-hidroksi kiseline) imaju svojstva koja čine njihovu upotrebu štetnom kada su izloženi suncu. Pošto promovišu brzo obnavljanje ćelija, čine kožu osjetljivijom na UV zračenje, pa je najbolje izbjegavati proizvode koji sadrže ove kiseline tokom ljeta.

Bonus video: