Tokom ljeta izbjegnite ove modne greške

Nije lako uklopiti ljetnju odeću i ne napraviti nijednu grešku

11800 pregleda 31 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Svake jeseni i zime, otkidajući stranice kalendara, samo brojimo dane do ljeta. Kada toplota konačno stigne, radosno skidamo jakne, džempere i ostalu zimsku garderobu – i uskačemo u laganije komade. Međutim, često se dešava da pravimo određene greške, koje nisu samo modne – štetne su i po zdravlje.

Ovo su najčešće modne greške koje pravimo ljeti, piše magazin Lepota i zdravlje.

Nosite providnu odjeću na jakom suncu

Ljeti duša i tijelo traže fine prirodne tkanine. Međutim, neki materijali koji nam u jednom svijetlu mogu biti pikantno prozirni, na suncu mogu da izgube svu svoju ljepotu, postanu providni i otkriju sve ispod.

Kako to ispraviti: da se to ne bi dogodilo, provjerite kako izgleda vaša omiljena suknja ili haljina stojeći u njoj ispred sunčanog prozora.

Nosite odjeću koja previše otkriva – a ne koristite SPF

Budimo iskreni: sa početkom vrelih dana dolazimo u iskušenje da skinemo skoro svu odjeću, ostavljajući samo kratku majicu i još kraće šortseve. Međutim, ova nepromišljenost je opasna sa neprijatnim posljedicama: koža, do tada skrivena ispod slojeva odjeće, treba da se navikne na ultraljubičasto zračenje. U suprotnom, postoji veliki rizik od opekotina od sunca.

Kako to ispraviti: lagana, ali zatvorena odjeća ili krema za sunčanje sa minimum SPF 30.

moda
foto: Pinterest

Zaboravljate naočare za sunce

Teško se može zamisliti ljeto bez naočara za sunce. Doduše, ne vole svi ovaj aksesoar. Međutim, oštećenje očiju od sunca je smetnja koja se može izbjeći samo uz pomoć naočara čija sočiva štite od UV zračenja. Ovo je, inače, glavni razlog zašto ne treba da štedite na njihovoj kupovini: uvek zapamtite da škrti plaćaju dva puta.

Kako to ispraviti: Izaberite naočare koje ne samo da odgovaraju vašem obliku lica, već i štite od sunca.

moda
foto: Pinterest

Nosite preusku odjeću

Jasno je zašto uska odjeća ljeti uopšte nije poželjna: jednostavno je u njoj veoma vruće. Ostavljajući tijelo bez udaljenosti od odjeće, lišavate ga normalne razmjene toplote, samo doprinoseći pregrijavanju. Efekat je još jači ako nosite stvari od sintetičkih tkanina.

Kako to ispraviti: Pripijene haljine, topove i suknje i sve druge slične stvari treba odložiti. U modi su labave i prevelike siluete.

moda
foto: Pinterest

Nosite debele teksas farmerke

Nema ništa loše u farmericama tokom ljeta – ali samo ako vam u njima nije vruće. Često se dešava da isti par nosimo i zimi i ljeti. Tamnoplave farmerke od debelog teksasa, koje besprekorno obavljaju svoju funkciju na snijegu i bljuzgavici, ljeti mogu da vam zadaju glavobolju i uzrokuju pregrijavanje.

Kako to ispraviti: Umjesto debelih farmerki, izaberite lanene pantalone ili druge pantalone u kojima vam neće biti vruće.

moda
foto: Pinterest

Naravno, sva modna pravila zavise od toga da li se sa njima slažete. Ako ne, ko ima pravo da vam zamjeri?

Bonus video: