Zašto je zdrav crni luk?

Najzdravije je konzumirati svježi crni luk. Treba voditi računa da se skine samo gornja kora i da se prvi slojevi oljuštenog luka ne skidaju jer se najveći dio zdravih supstanci nalazi upravo u tom dijelu biljke

33472 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Luk je sastavni dio ljudske ishrane unazad više od 7.000 godina. Smatra se da je najrasprostranjenija vrsta povrća na svijetu jer se koristi u različitim oblicima na svim kontinentima. Luk je dvogodišnja biljka čiji su svi djelovi jestivi - i pera i lukovica.

Šta sadrži u sebi crni luk?

Luk u sebi sadrži prije svega visoke koncentracije vitamina C, vitamine B grupe, zatim folnu kiselinu, gvožđe, kalcijum i dijetetska vlakna. Dobar je zato što ne sadrži masnoće, a sadrži i niske koncentracije soli. Kuercetin, izuzetno jak antioksidans iz grupe flavonoida, u visokoj koncentarciji se nalazi u crnom luku (nekoliko puta više nego u jabuci). Sve navedeno je jasan razlog zbog čega brojni naučnici svrstavaju crni luk u jednu od najzdravijih vrsta povrća.

Za šta se koristi crni luk?

Još od perioda starih Rimljana, crni luk se koristi za liječenje različitih bolesti i stanja. Otkrivanjem već pomenutog antioksidansa kvercetina, njegova uloga zdrave namirnice je potvrđena. Za crni luk je dokazano da: poboljšava čvrstinu kostiju, prevenira (sprečava) nastanak arteroskleroze (nakupina masti u zidu krvnog suda) čime sprečava nastanak srčanog i moždanog udara; smanjuje vjerovatnoću razvoja kolorektalnog karcinoma (karcinoma debelog crijeva) i karcinoma dojke; ima dokazan antiinflamatorni efekat (smanjuje upalu).

Kuercetin, sastojak crnog luka, djeluje kao bronhodilatator – širi disajne puteve, tako ublažava simptome opstrukcije disajnih puteva, olakšavajući tako npr. akutni napad astme. Takođe, opisano je da crni luk utiče i na regulaciju nivoa šećera u krvi.

Postoje li neželjena dejstva crnog luka?

Konzumiranje svježeg crnog luka može da pojača napad kiseline u želucu (gorušice). Opisana je i alergija na crni luk, a osobe koje piju antikoagulantne ljekove (ljekove za razređivanje krvi) moraju biti oprezne jer konzumiranje veće količine zelenih listova luka može da pojača dejstvo tih ljekova, odnosno dovede do pojave neželjenih reakcija - krvarenja.

Kako je najzdravije konzumirati crni luk?

Najzdravije je konzumirati svježi crni luk.Treba voditi računa da se skine samo gornja kora i da se prvi slojevi oljuštenog luka ne skidaju jer se najveći dio zdravih supstanci (pomenutih vitamina i antioksidanata) nalazi upravo u tom dijelu biljke. Naravno, možete ga konzumirati i kuvanog i prženog, ali je tada količina zdravih supstanci manja jer visoka temperatura uništava najveći broj njih, a posebno vitamin C.

Bonus video: