Metabolizam i višak kilograma: Evo kada zaista imaju veze

Gojenje u srednjim godinama ne može se pripisatui usporenom metabolizmu, utvrdili su naučnici

5289 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Starenje može da probudi nostalgiju za mlađim danima, kada ste imali osjećaj da imate energiju da učinite apsolutno sve.

Sa svakom godinom koja prolazi, međutim, postaje sve jasnije da se u vašem tijelu dešavaju nepovratne promjene, od kojih je neke zaista teško prihvatiti.

Na primjer, vjerovatno ste čuli da se vaš metabolizam usporava kako starite, što može da učini vaše napore da smršate velikim i gotovo nemogućim poduhvatom.

Naučnici su odlučili da testiraju ovo vjerovanje i rezultati njihove studije pokazali su da je u pitanju veliki mit, bar do 60. godine.

Nemojte pripisivati povećanje tjelesne težine u srednjim godinama usporenom metabolizmu

Herman Poncer, profesor evolucione antropologije na Univerzitetu Djuk, i renomirani tim naučnika istraživali su uticaj težine i starosti tijela na količinu energije koju osoba troši svakog dana. Ova studija, objavljena u časopisu Science, bila je prva opsežna studija te vrste.

„Metaboličke stope rastu s rastom težine“, napisao je Poncer za „Scientific American“.

Dakle, ako imate višak kilograma, utrošićete za isto vrijeme više kalorija nego osoba vitke linije.

Najzanimljiviji dio studije je saznanje da se metaboličke stope zapravo ne smanjuju kada neko dostigne srednje godine. U stvari, naš metabolizam ostaje stabilan od 20. do 60. godine.

Istraživanje je otkrilo da metabolizam ostaje na povišenom nivou tokom cijelog djetinjstva, postepeno opada tokom adolescencije i ustaljuje se na jednom nivou sa 20 godina i ne mijenja se narednih 40 godina, piše Eat This Not That, prenosi „City Magazine“.

„Možda je najveće iznenađenje bila stabilnost našeg metabolizma tokom srednjih godina. Dnevna potrošnja energije je izuzetno stabilna od 20. do 60. godine. Nema usporavanja u srednjim godinama, nema promjena sa menopauzom. Povećanje tjelesne težine koje mnogi od nas doživljavaju u odraslom dobu ne može da se pravda usporavanjem metabolizma“, objasnio je Poncer.

Tim istraživača je otkrio vezu između starosti i smanjenja metaboličke stope, međutim, do usporavanja metabolizma neće doći sve do vašeg 60. rođendana, a možda i kasnije. S ulaskom u sedmu deceniju naša metabolička stopa opada u prosjeku za sedam odsto svakih 10 godina.

„Kada su ljudi u 90-im godinama, njihova dnevna potrošnja kalorija u prosjeku je 20 do 25 odsto niža od potrošnje kalorija osoba u 50-im godinama“, napisao je Poncer.

Bonus video: