Nakon laserske operacije vena u klinici Primus Medical istog dana kući, bez reza i bez bola

Jedan od vodećih vaskularnih hirurga u regionu, dr Dario Jocić već 10 godina uspješno sprovodi laserske operacije vena u ordinaciji Primus Medical u Podgorici. Bez reza i bez bola – operacija se sprovodi u lokalnoj anesteziji i pacijenti odmah poslije procedure mogu da idu kući.

26060 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Primus Medical
Foto: Primus Medical

„Odlagala sam 10 godina problem koji sam upravo riješila za manje od sat vremena“ i „Mislio sam da kod proširenih vena pomaže samo klasična operacija“ – samo su neki od komentara koji se mogu čuti od zadovoljnih pacijenata nakon laserske operacije u klinici Primus Medical. Danas objašnjavamo nejasnoće, razbijamo mitove i zablude u vezi sa laserskom operacijom vena.

„Laserska operacija se izvodi ambulantno u lokalnoj anesteziji i obično traje - za obje noge sat vremena, za jednu četrdesetak minuta. Odmah po završetku pacijent ide kući, a može se vratiti redovnim aktivnostima u roku od dan-dva.“ – ističe dr Dario Jocić, jedan od pionira u primjeni minimalno invazivnih metoda liječenja proširenih vena u regionu.

Koje su prednosti laserske operacije vena u odnosu na klasičnu?

„Prije svega, nije potrebna hospitalizacija. Pacijent može da ide kući odmah nakon operacije. Manji je rizik od komplikacija u odnosu na klasično hirurško liječenje, a oporavak je mnogostruko brži. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji čime se izbjegava rizik opšte i regionalne anestezije koja je potrebna pri klasičnom hirurškom liječenju. Vrlo je važno naglasiti da je zahvat potpuno bezbjedno raditi i tokom ljetnjih mjeseci.“- naglašava dr Jocić.

Da li postoje izuzeci kad treba raditi samo klasičnu operaciju? Na primjer, kod nekih težih oblika proširenih vena i otvorenih rana?

„Uvijek i ukoliko je moguće treba se opredijeliti za lasersku metodu koja imaju veću stopu uspješnosti i mnogostruko manji period oporavka. Laserska operacija obezbjeđuju sav kvalitet klasične operacije, a u isto vrijeme izbjegava rizike, smanjuje period oporavka i bol za pacijenta.“ – objašnjava dr Jocić.

Kako se sprovodi laserska operacija vena?

„U klinici koristimo najsavremeniju tehnologiju „Biolitec Leonardo“ lasera, jednog od najboljih i najnaprednijih u čitavom svijetu, koji predstavlja broj jedan u liječenju vena.

Toplota koja se oslobađa na vrhu laserske sonde (fototermički efekat), izaziva promjene unutar i u zidu venskog krvnog suda, nakon čega dolazi do skupljanja vene. Krajnji ishod je zatvaranje protoka kroz tretirani dio vene.“– ističe dr Jocić.

Koje su najčešće zablude pacijenata kada je u pitanju laserska operacija? Da li problem sa venema može da se „vrati“ nakon operacije?

„Recidivi su naravno mogući ali su izuzetno rijetki. Ukoliko se i pojave, uvijek postoje različite mogućnosti da se problem riješi. Postoje razne zablude, kao na primjer, pacijenti se plaše da operacija može prouzrokovati nastanak tromba, što je potpuno pogrešno. Operaciju radimo da do pojave tromba ne bi došlo“ - kaže dr Dario Jocić.

Primus Medical
foto: Primus Medical

Dr Dario Jocić, vaskularni hirurg ordinira u klinici Primus Medical u Podgorici 27. i 28. aprila, kao i 17,18,19. i 20. maja 2024. godine. Informišite se i rezervišite svoj termin za specijalistički pregled koji uključuje i dopler krvnih sudova - pozivom na broj 063 21 31 21.

Klinika Primus Medical nalazi se u Podgorici na adresi Pera Ćetkovića 61.