Je li muškarcima zaista teže nego ženama kad su prehlađeni?

Ili oni to samo teže podnose?

9028 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iako postoje neka istraživanja koja pokazuju razlike u reakciji na prehladu muškog i ženskog organizma, to ne bi trebalo da čini veliku razliku.

Kad je muškarac prehlađen pomislili biste da je u pitanju neka teška bolest. Leži na kauču u muci, ne može ništa (čak ni da ode kod ljekara), jednostavno se prepusti sudbini. Kod žena je to malo drugačije – popiju lijek i odu na posao.

Postoji li za to neki konkretan razlog ili je ipak u pitanju samo stereotip?

Neki stručnjaci kažu da muškarci i žene zapravo mogu različito da reaguju na prehladu, a istraživanja kažu da muškarci mogu imati više simptoma nego žene kada su prehlađeni, piše Webmd.

Kada je riječ o prehladi, može postojati određeni uticaj pola. Ženski polni hormon estrogen usporava brzinu razmnožavanja virusa, što može dovesti do manje simptoma. Virus gripa se kod žena možda neće tako brzo širiti zbog estrogena i načina na koji žensko tijelo reaguje na njega. Studije nisu pokazale važi li isto za virus prehlade, kaže Kim Templeton, dr med., hirurg u bolnici Univerziteta u Kansasu, koja je napravila opsežna istraživanja o rodnim razlikama u zdravlju.

prehlada
foto: Shutterstock

Ističe i da je dio mozga koji kontroliše tjelesnu temperaturu veći kod muškaraca zbog testosterona, prenosi Ordinacija.

To može dovesti do viših temperatura kod muškaraca u odnosu na žene, kaže Templeton.

Ali ove stvari možda neće imati veliki uticaj na nošenje s bolestima. Aaron E. Glatt, MD, predsjedavajući odjela medicine u South Nassau Communities Hospital kaže da postoje male, ali ne značajne razlike u imunološkom sastavu muškaraca i žena.

Kulturološki faktor

Kulturni faktori igraju veliku ulogu, prema Pollacku, autoru knjige "Real Boys: Rescuing Our Sons from the Myths of Boyhood". On objašnjava da su, istorijski gledano, muškarci bili naučeni da misle da moraju biti “beskonačno sposobni i uvijek uspješni”.

"Dakle, ako dobijemo bilo kakvu bolest, od toga pravimo veliku stvar jer se čini da je to velika stvar. To izaziva još veće probleme jer bismo trebali da budemo nepogrešivi", kaže on.

Drugim riječima, muškarac mora da misli da je njegova prehlada korak do smrti, inače to ne bi trebalo da mu smeta – a naravno da mu smeta – pa preuveličava.

Bonus video: