Ovi znaci pokazuju da vam fali kalcijum: Aritmija, grčevi…

Nizak nivo kalcijuma izaziva i slabost mišića zbog kojih češće osjećate umor

11831 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kalcijum igra veoma važnu ulogu u ljudskom organizmu jer formira i održava kosti i zube, reguliše mišićne kontrakcije, olakšava zgrušavanje krvi i pomaže prenosu nervnih signala. Važno je da prepoznate znakove koji ukazuju na njegov nedostatak.

Grčevi

Kada je riječ o kalcijumu, obično ga vežemo za održavanje zdravlja kostiju i mišića. On igra ključnu ulogu u kontrakciji i opuštanju mišića. Kada imate nedostatak kalcijuma, dolazi do grčeva mišića. Obično se grčevi javljaju u nogama, stopalima i rukama, a mogu se primijetiti i tokom vježbanja.

​Trnjenje i obamrlost

Nedostatak kalcijuma takođe utiče na nervni sistem tako što dolazi do poremećaja u radu nerava, a to dalje dovodi do trnjenja i obamrlosti određenih djelova tijela kao što su prsti, usne ili jezik.

Slabost i umor

Nizak nivo kalcijuma izaziva i slabost mišića zbog kojih češće osjećate umor. Kada imate nedostatak kalcijuma, mišići neće pravilno funkcionisati i dolazi do osjećaja slabosti i letargije.

Lomljivi nokti

Lomljivi nokti jedan su od prvih znakova nedostatka kalcijuma. Takvi nokti mogu izgledati tanki, bez sjaja ili izbočeni i možda neće rasti onoliko brzo koliko bi trebalo, prenosi klix.ba.

Problemi sa zubima

Kalcijum je vitalni sastojak zubne gleđi, zaštitnog spoljašnjeg sloja zuba. Neadekvatan unos kalcijuma može dovesti do slabljenja gleđi, povećavajući rizik od problema sa zubima kao što su karijes i osjetljivost zuba. Osobe s nedostatkom kalcijuma takođe mogu biti sklonije bolestima desni.

Osteoporoza i prelomi kostiju

Hronični nedostatak kalcijuma može dovesti do gubitka minerala u kostima, slabljenja kostiju i povećanja rizika od osteoporoze, stanja koje karakterišu slabe i lomljive kosti.

Srčane aritmije

Kalcijum ima vitalnu ulogu u regulisanju električnih impulsa koji kontrolišu otkucaje srca. Kada je nivo kalcijuma nizak, mogu se pojaviti poremećaji srčanog ritma, poznati kao srčane aritmije. Te se abnormalnosti mogu manifestovati kao palpitacije, nepravilni otkucaji srca ili osjećaj titranja u grudima. Teški slučajevi mogu čak dovesti do po život opasnih aritmija.

Bonus video: