Tamne fleke na koži: da li zauvijek ostaju?

Piše: Mr ph.spec Đulija Hadžibeti, Tea Medica

22899 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Tamne fleke na koži, poznate i kao hiperpigmentacije, često su rezultat prekomjernog izlaganja suncu. Naš prirodni zaštitnik od UV zraka, melanin, može postati previše aktivan pod dugotrajnim i intenzivnim sunčevim zracima, što dovodi do pojave pigmentnih fleka ili lentiga - malih, okruglih i ravnih tačaka različitih veličina.

Uzroci hiperpigmentacija

Hiperpigmentacije nijesu isključivo povezane sa suncem. One takođe mogu nastati usljed starenja, hormonalnih promjena tokom trudnoće ili uzimanja oralnih kontraceptiva. Upalni procesi na koži, poput akni ili cista, kozmetički tretmani kao što su dermoabrazija, laserski tretman i hemijski pilinzi, mogu dodatno doprinijeti ovom problemu. Mladeži, ožiljci i sunčane keratoze takođe uzrokuju tamne fleke, iako se ne smatraju hiperpigmentacijama.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Kada potražiti stručnu pomoć?

Ukoliko primijetite nove tamne fleke koje počinju da krvare, svrbe, ili mijenjaju veličinu, boju ili oblik, obavezno se obratite dermatologu. Hiperpigmentacije mogu biti simptom ozbiljnijih bolesti poput određenih autoimunih i gastrointestinalnih poremećaja, kao i metaboličkih disfunkcija i nedostatka vitamina. Također, neki lijekovi, poput hormonskih tretmana, hemoterapijskih lijekova, antibiotika i antimalarika, mogu izazvati neželjene promjene na koži.

Prevencija hiperpigmentacija

Najefikasnija mjera prevencije je ograničeno izlaganje suncu i redovna upotreba krema sa zaštitnim faktorom. Beta karoten, provitamin vitamina A, može dodatno pomoći u zaštiti kože. Nalazi se u žutom i naranžastom voću i povrću, te tamno zelenom lisnatom povrću. Ako ishrana ne osigurava dovoljan unos beta karotena, preporučuje se suplementacija.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Tretmani za postojeće fleke

Ako već imate tamne fleke, postoje tretmani koji vam mogu pomoći. Jedan od vodećih proizvoda na našem tržištu je Depigment+ linija od brenda BABÉ. Ova linija proizvoda sadrži kombinaciju niacinamida, vitamina C, traneksaminske kiseline, azeloglicina i arbutina, koji djeluju na vidljive fleke i sprječavaju pojavu novih.

Najinovativniji proizvod iz ove linije je BABÉ Super Fluid Depigment+ SPF50. Ovaj fluid tretira tamne fleke dok istovremeno pruža zaštitu od UVA, UVB, HEV i IR zraka. Takođe, štiti od plave svjetlosti koju emituju ekrani i mobilni uređaji. Super Fluid je pogodan za sve tipove kože, vodootporan je i ne pecka oči. Njegova lagana tekstura se brzo upija, hidrira kožu i nije masna. Sadrži vitamin C i traneksaminsku kiselinu, koji smanjuju pigmentaciju i ujednačavaju ton kože, te hijaluronsku kiselinu koja zadržava vlagu u koži.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Zašto izabrati BABÉ Super Fluid Depigment+ SPF50?

BABÉ Super Fluid Depigment+ SPF50 pruža:

  • Zaštitu širokog spektra (UVA-UVB + HEV + IR-A)
  • Antioksidativnu funkciju
  • Zaštitu od zagađenja
  • Hidrataciju
  • Depigmentaciju
  • Smanjenje mrlja
  • Ujednačavanje tona kože
Tea Medica
foto: Tea Medica

Laboratorios BABÉ: Priča o uspjehu

Laboratorios BABÉ, španski brend dermokozmetike iz Valencije, poznat je po kvalitetnim i pristupačnim proizvodima. Osnovan 1994. godine, brend je nastao iz farmaceutske strasti jednog od vlasnika koji je kreirao magistralne preparate u majčinoj apoteci. Njegove kreme postale su popularne zbog svoje djelotvornosti i učinka, što je dovelo do osnivanja brenda pod nazivom BABÉ, što u lokalnom dijalektu znači "Dobro je, djeluje!"

Uz pravilnu njegu i zaštitu, tamne fleke na koži mogu se značajno smanjiti ili čak potpuno nestati. Brinite o svojoj koži, zaštitite je od sunca i uživajte u zdravom i blistavom tenu.

BABÉ Super Fluid Depigment+ SPF50 je na popustu -20% u svim Tea Medica apotekama do kraja juna.

Tea Medica
foto: Tea Medica