Breskve ili nektarine? Šta više koristi zdravlju i kako

Njihova je sezona; štite naše tijelo od starenja, čiste bubrege i imaju antikancerogena svojstva

14797 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U breskvi, slatkom voću bogatog ukusa možemo da uživamo od juna pa sve do kraja avgusta kada je i vrhunac njene sezone. Originalno potiču iz Kine, a uz kajsije, šljive, bademe, višnje i trešnje pripadaju porodici ruža Rosaceae. Osim što u njihovom sočnom ukusu možemo uživati samostalno, nije neobično pronaći je i kao sastojak raznih smutija, sladoleda i ostalih poslastica.

Carstvo vitamina i minerala

Oko 150 grama ovog ploda sadrži svega 58 kalorija, 14 grama ugljenih hidrata, manje od jednog grama masnoće, jednog grama proteina i dva grama vlakana. Breskva je bogata vodom i ima visok sadržaj karotena.

Od vitamina sadrži vitamin A, B1, B2, B6, C i E kao i lepezu minerala; kalcijum, kalijum, fosfor, sumpor, gvožđe, magnezijum, mangan i bakar. Uz to, ovo je voće prepuno antioksidansa koje štite naše tijelo od starenja i raznih bolesti. Što je breskva svježija i zrelija, to sadrži više antioksidansa.

1. Zdravlje očiju

Zbog bogatog izvora beta karotena, jedinjenja koje se u tijelu pretvara u vitamin A, konzumiranje breskvi doprinijeće zdravlju očiju. Ovo jedinjenje takođe pomaže u sprječavanju noćnog sljepila i makularne degeneracije povezane sa starenjem.

2. Zaštita od toksina

Breskve su odličan pomagač u čišćenju crijeva, bubrega, želuca i jetre od toksina. Visoki sadržaj vlakana izbacuje sav otrovni višak otpadnih materija iz debelog crijeva i pomaže u zaštiti od raka debelog crijeva. Njihova konzumacija doprinosi redovnoj probavi i smanjenju rizika od zatvora.

3. Pomaže kod mršavljenja

Breskve sadrže prirodne voćne šećere koji zadovoljavaju potrebu za slatkim, a samim tim i smanjuju potrebu za raznim nezdravim slatkišima. Čaj od breskvinog cvijeta koristi se u raznim kulturama za mršavljenje.

4. Bori se protiv raka

Breskve su nevjerovatno bogate antioksidansima. Konkretno, koža i meso breskve bogati su vrstama antioksidansa za koje su studije utvrdile da imaju antikancerogena svojstva.

Dodatno, istraživanja u epruveti i na životinjama takođe su pokazala da jedinjenja u sjemenkama breskve mogu da ograniče rast nekancerogenih tumora kože i da spriječe njihovo pretvaranje u one kancerozne. Polifenoli kojima također obiluju, mogu smanjiti i ograničiti rast i širenje ćelija raka, piše živim.hr.

5. Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Gvođže i vitamin K koje breskva sadrži, dvije su važne materije u održavanju zdravlja srca. Vitamin K sprječava zgrušavanje krvi i štiti od bezbroj srčanih bolesti dok gvožđe održava krv zdravom i snažnom i sprječava anemiju izazvanu nedostatkom gvožđa. Likopen i lutein u breskvama takođe značajno smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti.

6. Čisti bubrege

Kalijum koji se nalazi u breskvama odličan je saveznik u smanjenju bubrežnih bolesti i čišćenju bešike. Konzumiranje ovog voća pomoći će u prevenciji upale bubrega i raznih drugih bubrežnih bolesti, kao i uklanjanju bubrežnih kamenaca.

nektarine
foto: Shutterstock

7. Saveznik je zdrave kože

Nivo vitamina C u ovom voću (oko 17 posto dnevne vrijednosti u 150 grama breskve) pogoduje mladolikosti kože, a uz to pomaže u održavanju imunološkog sistema. Breskve usporavaju proces starenja pa smanjuju stvaranje finih linija i bora na koži. Utrljavanje ovog voća na kožu kao maske dodatno će nahraniti i osvježiti vašu kožu i spolja.

8. Može smanjiti simptome alergije

I za ovo su dobre. Breskve mogu ublažiti simptome alergije. Kada je naše tijelo izloženo alergenu, ono oslobađa histamine ili hemikalije koje proizvodi naš imunološki sistem kako bi se tijelo oslobodilo alergena. Histamini su dio odbrambenog sistema i izazivaju simptome alergije kao što su kijanje, svrbež ili kašalj. Istraživanja pokazuju da breskve mogu da pomognu u smanjenju simptoma alergije sprječavanjem oslobađanja histamina u krvi. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila jačina tih dejstava kod osoba s alergijama.

Breskve ili nektarine?

Jednako su fine, međutim, ne vole ih svi jednako. Glavna razlika između ove dvije vrste voća je nedostatak dlačica na koži nektarina. Nektarine mogu biti i manje od breskvi i imati više crvene boje spolja i više arome. Osim toga, nektarine sadrže sve hranjive sastojke kao i breskve, ali čak i više od toga. Imaju duplo više vitamina A, nešto više vitamina C i znatno više kalijuma nego breskve.

Bonus video: