Stručnjaci: Ovaj simptom nikada ne smijete da zanemarite

Nenamjerno mršavljenje često se doživljava kao pozitivna promjena, posebno u društvu koje cijeni vitku liniju. Međutim, kada kilogrami pognu da se gube bez ikakvog svjesnog napora, to može biti znak koji signalizuje zdravstvene probleme

10268 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za razliku od gubitka težine koji se postiže zdravom ishranom i vježbanjem, nenamjerni gubitak težine može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema, od metaboličkih poremećaja i hroničnih bolesti, kao i psiholoških problema. Važno je znati rano uočiti različite zdravstvene probleme na koje nenamjerni gubitak težine može da ukaže kako bi moglo i da se pravovremeno reaguje.

Hipertireoza - pojačan rad štitne žlijezde

Preaktivna štitna žlijezda, medicinski poznata kao hipertireoza, može dovesti do raznih simptoma kao što su promjene raspoloženja, slabost mišića i žeđ. To stanje značajno utiče na metabolizam, izazivajući brzi gubitak težine uprkos povećanom apetitu. Štitnjača proizvodi hormone trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), koji regulišu brzinu metabolizma u tijelu, a kada se ti hormoni prekomjerno proizvode, metabolizam se ubrzava, što dovodi do gubitka kilograma.

Dijabetes

Brzi gubitak težine takođe može biti simptom dijabetesa, posebno dijabetesa tipa 1. To se događa kada tijelu nedostaje dovoljno insulina za transport glukoze iz krvi u ćelije za energiju. Tada tijelo sagorijeva masnoće i mišiće za energiju, što dovodi do gubitka kilograma.

Upalna bolest crijeva

Stanja kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis, vrste upalne bolesti crijeva (IBD), mogu dovesti do značajnog gubitka težine. Ove bolesti izazivaju upalu u probavnom traktu, što narušava sposobnost tijela da apsorbuje hranjive materije iz hrane, što rezultira gubitkom težine i pothranjenošću. Ostali simptomi uključuju bolove u stomaku, dijareju, rektalno krvarenje i hronični umor.

Stomak, Bol u stomaku, Crijevna oboljenja
foto: Shutterstock.com

Karcinom

Nenamjerni gubitak težine čest je simptom i kod mnogih vrsta raka, posebno kod karcinoma gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta poput raka želuca i jetre. Cancer Research UK ističe da do 80 posto osoba s uznapredovalim rakom doživljava kaheksiju, stanje koje karakteriše ekstremni gubitak mišića i masti. Ovaj sindrom se može pojaviti i kod drugih ozbiljnih bolesti kao što su HIV, bolesti bubrega i bolesti srca, koje su često podstaknute upalom koja potiče gubitak mišića i uzima energiju od ostatka tijela.

Stres i mentalno zdravlje: psihološki okidači

Psihološki stres takođe može biti uzrok nenamjernog gubitka kilograma. Događaji poput gubitka voljene osobe, razvoda ili gubitka posla mogu smanjiti apetit i dovesti do gubitka težine, a dugotrajni stres povećava nivo hormona poput kortizola i adrenalina, koji mogu da potisnu apetit i poremete varenje. Osim toga, ponašanja poput nervoznog vrpoljenja ili tapkanja nogama mogu sagorjeti dodatne kalorije, doprinoseći gubitku težine, piše živim.hr.

Depresija, anksioznost i poremećaji ishrane kao što su anoreksija i bulimija druga su stanja mentalnog zdravlja koja mogu značajnije uticati na gubitak težine. Ovi poremećaji često uključuju restriktivne prehrambene navike i pretjeranu usredsređenost na tjelesnu težinu i sam izgled tijela.

Bonus video: