Ovako izgleda jelovnik princeze Kejt nakon dijagnoze

Iako nije vegetarijanka, princeza uživa u ručku bez mesa

12659 pregleda 1 komentar(a)
Foto: _Instagram/kate_middleton_royal
Foto: _Instagram/kate_middleton_royal

Pomalo mistični životi kraljevskih porodica oduvijek su privlačili interes javnosti. Kao da gledamo u skriveni svijet u kojem nas zanima baš svaki detalj koji se iza zavjesa događa. Jedan od tih djelova govori o ishrani engleske kraljevske porodice, a otkrio ga je u dokumentarcu 'Secrets of the Royal Kitchen', bivši kraljevski kuvar Graham Newbould.

Naime, članovi kraljevske porodice izričito paze na to kakav oblik hrane jedu, a kuvar je, kako prenosi britanski Express, otkrio i zašto.

Članovi kraljevske porodice nikad ne jedu hranu s oštrim ivicama jer kako nalaže njihova tradicija, svako ko bi želio da im posluži takav oblik hrane, zapravo ima namjeru da našteti monarhiji, odnosno planira da svrgne prijestolje Engleske.

Ovo uvjerenje se, ističe Newbould, prenosi generacijama, a navodno ga slijede princeza Kejt, ali i drugi članovi porodice. Baš zato nikad ne jedu pravougaone sendviče. Ovaj kuvar u svoje dvije godine rada u Bakingemskoj palati i šest u Kensingtonskoj palati tako nikad nije pripremio četvrtaste sendviče za kraljicu Elizabetu. Umjesto toga u ovoj monarhiji bi se isključivo posluživali obli sendviči s džemom uz naravno, topli čaj. Princ Albert, suprug kraljice Viktorije takođe je slijedio slična praznovjerja s hranom i navodno je izbjegavao da jede sve što je izgledalo u obliku leša.

Protokoli tokom putovanja

Protokole vezane uz ishranu i šta smiju da jedu članovi kraljevske porodice tokom poslovnih putovanja takođe je sprovodila i pokojna kraljica Elizabeta. Navodno nije bila ljubiteljka tjestenine ni krompira, a bijeli luk se nalazio na listi strogo zabranjenih namirnica zbog mogućnosti lošeg zadaha. Takođe, na popisu s velikim NE tokom putovanja ova porodica ne jede školjke ni morske plodove zbog straha od trovanja hranom. Umjesto toga, ističe kuvar, primjer kralja Čarlsa, na putovanja obavezno nosi šest vrsta meda, posebne mušlje i sušeno voće. Za razliku od njega, snaha Kejt i sin Vilijam vole da probaju lokalna jela, a kako navodi kuvar Raghu Deora, prilikom njihove posjete Indiji uživali su u ćevapima od povrća uz leću s karijem.

Protokol Kejt Midlton

Kad je svakodnevica u pitanju, princeza Kejt koja je u martu otkrila da joj je dijagnosticiran karcinom ima svoje favorite. Primjer njenog dnevnog menija izgleda zaista zanimljivo. Dan joj započinje hranjivim smutijem čiji su sastojci uglavnom kelj, spirulina, spanać, zeleni čaj, lišće korijandera i borovnice.

Uz to doručkuje zobene pahuljice. Iako nije vegetarijanka, princeza uživa u ručku bez mesa. Voli svježe i zdrave obroke poput salate od lubenice i gaspaća (španske hladne supe s povrćem).

Porodica često koristi povrće iz sopstvenog vrta poput praziluka, šargarepe i cvekle. Osim toga, njena porodica uživa u italijanskim jelima, a princeza posebno voli da priprema domaću tjesteninu sa sirom.

"Nakon završene hemoterapije korisno je usredsrediti se na mediteranski stil ishrane. To uključuje mnogo voća, povrća, antioksidansa i zdravih nezasićenih masnoća poput omega 3, dok se smanjuje potrošnja životinjskih masti, ugljenih hidrata i prerađene hrane", kažu stručnjaci

Bonus video: