Ove tri namirnice nikako ne treba da budu vaš doručak

Biohemičarka Jessie Inchauspe tvrdi da nas je marketing lažno naveo da vjerujemo da je slatki doručak najbolji način za početak dana, a to je potpuno pogrešno

10383 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Francuska biohemičarka Jessie Inchauspe upozorava da slatki doručak pokreće dnevni "rolerkoster" porasta i padova šećera. Ona tvrdi da su nas marketing i brendiranje doveli u zabludu da mislimo da je slatki doručak idealan način za početak dana, ali to je zapravo "marketing koji nas je lagao decenijama".

Tri ključne namirnice

Biohemičarka identifikuje tri specifične namirnice kojih se ujutro treba kloniti: slatke žitarice, sok od narandže i tost s namazom.

Ona savjetuje da se "iskorijeni sok od narandže", proizvod koji se lažno promoviše kao zdrav. U stvarnosti, svaka šoljica soka sadrži otprilike sedam kašičica šećera.

Slatki doručak zapravo dovodi do manje cirkulacije energije, dok su slana jela, kada se konzumiraju u pravim količinama i u odgovarajuće doba dana, najbolja su za duže zadržavanje sitosti. To će spriječiti grickanje tokom dana.

Ljudi su vam jako dugo govorili "popijte sok od narandže ujutro, to će vam dati energiju", "jedite peciva, žitarice", ali sve su to laži prehrambene industrije - kaže biohemičarka.

Najbolji je doručak pun proteina

Najbolji doručak je slani doručak koji se zasniva na proteinima. Proteine treba jesti kako biste bili siti, oni su tijelu potrebni, a to su jaja, zdrave masti kao što je masna riba i vlakna iz povrća.

Nedavno istraživanje pokazalo je da su milioni izloženi riziku od srčanih problema zbog količine ultraprerađene hrane koju konzumiraju, piše Mirror, prenosi 24sata.hr.

Bonus video: