Imate iznenadne napade mučnine? Ovo mogu biti razlozi

Pogledajte kojih devet razloga mogu izazvati mučninu, a da nisu viroza i trudnoća

9192 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada vas odjednom uhvati osjećaj mučnine, vjerovatno u glavi prolazite kroz sve potencijalne razloge zašto se odjednom tako osjećate.

Jeste li jeli nešto čudno, je li vas uhvatila viroza, jeste li trudni…, mnoštvo je uzroka za mučninu na koje vjerovatno prve pomislite.

Iako je mučnina jednostavno sastavni dio ljudskog bića, to nije nešto što biste trebali da trpite ako vas često pogađa. Svakako je savjet da se obratite ljekaru.

Ispostavilo se da, osim trudnoće i loše hrane, puno stvari može da izazove ovaj neprijatni simptom, a prema riječima doktora Rudolpha Bedforda, gastroenterologu u Zdravstvenom centru Providence Saint John, želudac nerijetko stvara nelagodu.

Simptomi su drugačiji za svakoga i zavise od toga šta je izazvalo mučninu, ali možete osjetiti neobičan osjećaj u grudima, gornjem dijelu trbuha ili donjem dijelu grla, nemirni ili tjeskobni osjećaj u želucu, znojenje, gubljenje apetite, nagon za povraćanjem ili povećanu količina pljuvačke u ustima, prenosi Novi list.

Koji su mogući uzroci mučnine?

1. Stres i tjeskoba

Uz mentalno opterećenje, stres i tjeskoba modu da podstaknu niz fizičkih dejstava u vašem tijelu što uključuje i vaša crijeva koja su osjetljiva na negativne emocije, kaže doktor Randy Wexler, profesor porodične medicine na Medicinskom centru Wexner State Univerziteta Ohio.

Nekoliko dubokih udisaja (idealno svježeg vazduha) može vam pomoći da se osjećate smirenije, što može da ukroti mučninu. Može vam pomoći i šoljica čaja od đumbira ili žvakanje komadića kandiranog đumbira.

2. Glad (ili vrlo brzo jedenje)

Kada nekoliko sati niste jeli, šećer u krvi može da postane vrlo nizak zbog čega dolazi do mučnine, drhtavice ili vrtoglavice, ali i osjećaja nesvjestice. Najbrže rješenje je konzumacija tečnosti poput voćnog soka ili pak konzumacija hrane poput sušenog voća ili hljeba. S druge strane, takođe je moguće osjetiti mučninu jer ste brzinom munje pojeli ogroman obrok.

3. Dehidracija

Mučnina može biti način na koji vam tijelo govori da je dehidrirano. Za neke ljude je čak i blaga dehidracija dovoljna da im uznemiri želudac.

Vjerovatno ćete moći reći je li dehidracija uzrok vašeg zavijanja u želucu ako takođe osjećate stvarno nizak nivo energije, žeđ i glavobolju. Ako je to slučaj, popijte vodu.

4. Određeni ljekovi

Mnoštvo ljekova – uključujući ljekove bez recepta, kao i dodatke ishrani – mogu da izazovu nepovoljan rad crijeva. Bez hrane u vašem stomaku koja bi djelovala kao sunđer, komponente određenih kapsula, praškova ili tečnosti, mogu iritirati sluznicu vašeg želuca.

5. Mučnina od vožnje

Mučnina od vožnje može vas pogoditi kada ste u automobilu, vozu, avionu, brodu… gotovo uvijek kada ste čvrsto ukorijenjeni u nešto što putuje od tačke A do tačke B. To se događa kada vaše srednje uho (što utječe i na vaš sluh i ravnotežu ) osjeća kretanje koje se sukobljava s onim što vide vaše oči.

Ako znate da ste skloni mučnini kretanja, dobro obratite pažnju na svoje navike u prevozu. Ne gledajte u telefon nego posmatrajte šta je napolju i ispred vas. Sjedenje u prednjem dijelu automobila ili autobusa, izbor sjedišta do prozora na letovima i vozovima i odvraćanje pažnje stvarima poput muzime, takođe bi moglo da pomogne.

6. Refluks kiseline

Refluks kiseline je stanje u kojem se jaka želudačna kisjelina vraća natrag u vaš jednjak i ne izaziva samo žgaravicu već i djelimično povraćanje, upalu grla i probleme s gutanjem, piše Glamour.

Također, može izazvati i kisjeli ukus u ustima što samo po sebi može da izazove mučninu.

Refluks kiseline je čest, a jedenje začinjene i kisjele hrane ili hrane s visokim udjelom masti, glavni je okidač za većinu ljudi. Izbjegavanje stvari kao što su paradajz, čokolada ili kafa moglo bi biti dovoljno da umirite želudac.

8. Migrena

Da, mučnina može biti simptom migrene, a može ići i ruku pod ruku s osjetljivošću na svjetlo, prolivom i povraćanjem. Prema studiji iz 2017. u časopisu Journal of Pain Research , 58 % od gotovo 8000 osoba izjavilo je da su osjećali mučninu tokom migrene.

9. Infekcija uva

Kanali u vašem unutrašnjem uhu graju važnu ulogu u održavanju vaše ravnoteže.

Ali, kada postoji blokada u toj zoni (zahvaljujući, recimo, alergijama ili prehladi), tečnost se može nakupiti i uhvatiti bakterije, potencijalno dovodeći do infekcije.

Vaš mozak tada dobija upozorenje da se pritisak u vašem zaraženom uhu razlikuje od pritiska u vašem zdravom uhu, a ti mješoviti signali mogu da izazovu mučninu i vrtoglavicu.

Bonus video: