Zagrljaj može da doprinese boljem zdravlju tijela i uma

Nauka dokazuje da redovno grljenje sa najbližima, čak i ako je kratko, može da ima posebno pozitivne učinke

5470 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zagrljaj može da ima zdravstvene koristi, uključujući smanjenje straha, stresa i boli, a ujedno podstiče zdravlje imunološkog i kardiovaskularnog sistema.

Ako želite da poboljšate svoje samopouzdanje, smanjite stres, poboljšate komunikaciju i da budete srećniji i zdraviji, čini se da je davanje i traženje više zagrljaja dobar početak.

Nauka dokazuje da redovno grljenje sa najbližima, čak i ako je kratko, može da ima posebno pozitivne učinke na mozak i tijelo, piše Psychology Today, a prenosi Sensa.hr.

Pet osnovnih blagodeti koje zagrljaj nudi:

Zagrljaj smanjuje stres pokazivanjem podrške

Kada prijatelj ili član porodice prolazi kroz nešto bolno ili neprijatno, zagrlite ih. Naučnici kažu da pružanje podrške dodirom može da smanji stres kod osobe koju tješite, pa i kod one koja pruža utjehu.

Zagrljaj štiti od bolesti

Efekat grljenja na smanjenje stresa takođe može da pomogne u očuvanju zdravlja. U studiji sa više od 400 odraslih, istraživači su otkrili da grljenje može da smanji vjerovatnoću od obolijevanja. Učesnici sa većim sistemom podrške manje su skloni obolijevanju, a oni sa većom podrškom, koji su se ipak razboljeli, imali su manje teške simptome od onih sa malo ili bez podrške.

Grljenje može da poboljša zdravlje srca

Grljenje može da bude dobro za zdravlje srca. U jednoj studiji, naučnici su podijelili grupu od oko 200 odraslih na dvije grupe: jedna grupa je imala romantične partnere koji su se držali za ruke 10 minuta, a zatim su se grlili 20 sekundi. Druga grupa je imala romantične partnere koji su sjedjeli u tišini 10 minuta i 20 sekundi.

Ljudima iz prve grupe nivo krvnog pritiska i srčanog ritma više je smanjen nego onima iz druge grupe. Prema ovim saznanjima, afektivni odnosi mogu da budu dobri za zdravlje srca.

Zagrljaj može da nas učini srećnijima

Oksitocin je hemikalija u našem tijelu koju naučnici ponekad nazivaju „hormonom ljubavi“. Njegov nivo raste kada grlimo, dodirujemo ili sjedimo blizu nekoga, a povezan je sa srećom i manjim stresom.

Naučnici su otkrili da ovaj hormon ima snažan efekat na žene. Oksitocin uzrokuje smanjenje krvnog pritiska i hormona stresa noreadrenalina. Jedna studija otkrila je da su pozitivni efekti oksitocina bili najjači kod žena koje su imale bolje odnose i češća grljenja sa svojim romantičnim partnerima. Žene su takođe imale pozitivne efekte oksitocina kada su čvrsto držale svoju odojčad.

Grljenje pomaže u komunikaciji sa drugima

Većina ljudske komunikacije odvija se verbalno ili kroz izraze lica. Ipak, dodir je još jedan važan način na koji ljudi mogu da šalju poruke jedni drugima.

Naučnici su otkrili da je moguće izraziti širok raspon emocija dodirivanjem različitih djelova tijela druge osobe. Neke emocije uključuju ljutnju, strah, gađenje, ljubav, zahvalnost, sreću, tugu i saosjećanje. Grljenje je vrlo utješno i komunikativna vrsta dodira, piše Sensa.hr.

Bonus video: