Ako ne možete da zaspite: Nikako ne radite ovo

National Health Service (NHS) ističe da jedna od tri osobe u nekom trenutku ima poteškoća sa spavanjem što bi značilo da mnogi ljudi imaju ovaj problem.

1476 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ponekad zaspati uveče izgleda kao nemogući zadatak, koliko god bili umorni tokom dana. Stres, tjeskoba, bolest ili bol najčešći su faktori koji nas mogu spriječiti da kvalitetno spavamo.

U vezi s tim, ljekar Myro Figura podijelio je neke savjete o tome kako zaspati, uključujući i ono što nikako ne trebate raditi ako ne možete da zaspimo. Naime, on ističe da nikako ne treba a ostanemo u krevetu ako već 30 minuta ne uspijevamo da utonemo u san. Objasnio je da je naš mozak tada "previše aktiviran" i da morate da promijenite okolinu.

"Stvar broj jedan koju ne treba da uradite je da ostanete u krevetu. Ako nakon 30 minuta ne možete zaspati, mozak vam je previše aktiviran i treba da promijenite okolinu", objasnio je.

Predložio je odlazak u drugu prostoriju i neku vrstu aktivnosti.

"Idite u drugu sobu i radite nešto dosadno u slabo osvijetljenom okruženju. Stvari poput pletenja, čitanja ili gledanja kroz prozor. Morate ponovno da pokrenete llučenje melatonina u svojoj epifizi", kazao je.

Međutim, upozorava da nikako ne treba koristiti mobilne uređaje, gledati televiziju i slično. Naime, plavo svjetlo koje emituju ekrani će prekinuti ciklus lučenja melatonina. Bolje je da praktikujete tehnike dubokog disanja ili meditacije.

san
foto: Shutterstock

Takođe je preporučio uzimanje melatonina ako ne možete da spavate. Međutim, melatonin je uglavnom dostupan samo kao lijek na recept i NHS upozorava da ga ne kupujete putem interneta iz bezbjednosnih razloga, prenosi klix.ba.

Inače, većini odraslih osoba sa zdravim obrascima spavanja potrebno je od 15 do 20 minuta da zaspu tokom tipične noći. NHS savjetuje da razgovarate sa svojim ljekarom ako osjetite da promjena navika spavanja nije pomogla vašoj nesanici, već mjesecima imate problema sa spavanjem ili vaša nesanica uriče na vaš svakodnevni život.

Bonus video: