Nešto smrdi? Ovi neprijatni mirisi znače da morate kod ljekara

Miris tijela, od glave do nožnih prstiju, može ljekara da upozori da su u pitanju zdravstveni problemi

1790 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evo na koje mirise tijela morate obratiti pažnju

1. Miris cijelog tijela

Ako i nakon tuširanja osjetite miris ispod pazuha, moguće je da vam nedostaje magnezijuma, minerala koji neutrališe mirise organizma, prema rečima kardiologa Roberta Segala. Kada konzumiramo puno kofeina i šećera i prerađene hrane, možemo da izgubimo magnezijum, a ako nemate nikakve druge simptome, poput grčeva, zamolite ljekara da provjeri treba li u ishranu da uvedete više ovog minerala.

2. Zadah koji miriše na pokvarena jaja

Ako pranje zuba, čišćenje koncem ili žvakaća guma ne mogu da pomognu, možda imate bakterijsku infekciju, upozorava dr Segal. Uobičajena bakterija nazvana H. pylori koja se može nastaniti u probavnom traktu, može biti glavni krivac neprijatnog zadaha. Kod nekih ljudi bakterija ne izaziva jasne simptome dok kod drugih može dovesti do GERB-a, celijakije, čireva pa čak i raka. Ljekar može da provjeri da li se radi o bakteriji, a ukoliko je tako, za to postoje ljekovi.

zadah
foto: hutter, Shutterstock

3. Neprijatan miris iz nosa

Razlog može biti blizina usnoj duplji gdje se možda nastanio karijes ili pak u sinusima ili grlu.

Taj miris pojavljuje se zbog raznih zdravstvenih stanja, poput pokvarenog zuba, upale sinusa i polipa, napominje Kejtin R. MekDonald, otorinolaringolog. Ako stanje ne prolazi, obratite se ljekaru.

4. Stolica ima još neprijatniji miris nego inače

Ne očekuje niko miris parfema, ali ako stolica mijenja miris u još intenzivniji, imate dijareju ili krv u njoj, svakako je vrijeme da posjetite ljekara. Prema riječima stručnjaka, ishrana može biti uzrok promjenama, osobe koje su osjetljive na laktozu ili imaju infekciju crijeva, često imaju ove promjene.

5. Miris trule ribe

Naziv za ovo stanje je trimetilaminurija, a moglo bi se jednostavno prevesti sa „miris trule ribe“. Riječ je o rijetkom genetskom poremećaju kada enzimi u tijelu ne mogu da razgrade trimetilamin, hemikaliju koja se nalazi u jajima, mlijeku, grašku i mesu. Posljedica je neprijatan miris tela.

Kako lijeka za ovo stanje nema, štetu možete umanjiti tako što ćete izbjegavati određene namirnice.

6. Neprijatan miris vagine

Vaginalni sekret koji ima miris ribe prvi je znak vaginalne infekcije. Sve žene imaju bakterije koje normalno nastanjuju vaginu, ali ponekad se balans poremeti i stvari mogu da krenu u pogrešnom smjeru. Najčešće se to događa tokom menstruacije, nakon tuširanja ili seksualnih odnosa bez zaštite ili s novim partnerom. Nemojte odmah da žurite u apoteku da kupite nešto da se riješite mirisa već prvo kontaktirajte ginekologa jer su za liječenje možda potrebni antibiotici.

bubrezi
foto: Shutterstock

7. Dah koji ima miris mokraće

Ako je kod osobe prisutna bolest bubrega, dah često ima miris amonijaka ili urina, a to je posljedica nemogućnosti bubrega da filtriraju sav otpad iz organizma. Ako ste primijetili i grčenje mišića, oticanje nogu ili zglobova posetiteljekara obavezno, piše Večernji list.

Bonus video: