Šampion u očuvanju imuniteta: Protiv bakterija, virusa herpesa, gripa…

U narodnoj medicini se koristi još od drevnih vremena

4849 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shuterstock
Ilustracija, Foto: Shuterstock

Propolis je čvrsti pčelinji proizvod koji se dobija preradom biljnog nektara. Bilo da ga koristimo u kapima, ili spreju, njegova su svojstva i djelovanje blagotvorni. Prijatnog je mirisa, žuto-zelene do tamno smeđe boje. Služi za gradnju raznih pukotina u košnici čime se stvara zaštita od neželjenih mikroorganizama, vjetra i sličnog, a čuva vlažnost u košnici. Prirodna je i djelotvorna zaštita zdravlja usne duplje, gornjih disajnih puteva, želuca, debelog crijeva…

Sastav propolisa

Sastav propolisa nije stalan, nego zavisi od vrste i sorti biljaka koje pčele posjećuju, godišnjeg doba, klimatskih (ne)prilika i drugog. Njegovi glavni dijelovi su vosak, polen i smole, a tu su i različite aktivne materije kojih je do danas širom svijeta izolovano više od 300, piše Hina.

Propolis za grlo, jačanje imuniteta, zarastanje rana

Propolis se u narodnoj medicini koristi još od drevnih vremena. Najčešća je njegova primjena u jačanju imuniteta, zarastanju rana, liječenju gljivičnih i bolesti usne duplje, bola u grlu i slično.

Danas je propolis sastojak mnogih ljekova, dodataka ishrani i prehrambenih proizvoda specifičnih svojstava i djelovanja koji se nazivaju funkcionalnom hranom.

Odličan je za sve

Takođe, propolis često istražuju i naučnici, koji su o njemu napravili brojne studije pa je dokazana njegova djelotvornost protiv bakterija, virusa herpesa i gripa, kožnih gljivičnih bolesti…

Propolis pokazuje protivupalno i antikancerogeno djelovanje, ali i zaštitno djeluje protiv raka želuca i debelog crijeva. Ovaj pčelinji proizvod posebno je djelotvoran protiv infekcija gornjih disajnih puteva, a odličan je i za zdravlje usne duplje, desni i zuba.

košnica, pčele
foto: Aleksandar Đuričković

Često se protiv neugodnih afti borimo upravo propolisom. Ako se kapne na ranicu kap propolisa dva, tri puta dnevno, ona će brže zarasti.

Aktivne materije propolisa sprječavaju rast i razmnožavanje anaerobnih bakterija oko zuba, koje izazivaju periodontitis (tj. parodontozu); neželjenu pojavu čijim napredovanjem dolazi do gubitka zuba - propolis je izvanredan za sprječavanje ove neprijatne bolesti koja nije samo estetski, već i ozbiljan zdravstveni problem.

Propolis se za jačanje imuniteta koristi jako dugo i rezultati su višestruki. Imunološki sistem ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja i vitalnosti. Zdrav imunološki sistem štiti nas od bolesti i infekcija .

Važno je znati da imunološki sistem slabi tokom starenja, sredinom tridesetih godina i kasnije. Oslabljen imunitet može da nas učini osetljivijim na bolesti, od kojih se mnoge mogu razviti u ozbiljna i po život opasna stanja,

Nudeći niz aktivnih ‘flavonoida’, propolis za imunitet može da djeluje na poboljšanje ćelijske regeneracije.

Istorijski zapisi pokazuju da je propolis bio važan i cijenjen proizvod u medicini Egipćana, Vavilonaca, Arapa, Rimljana i Grka. Stari narodi su prepoznali kvalitet i značaj ovog proizvoda, pa su ga primjenjivali i kod estetskih problema, kao i kod ožiljaka na licu.

Propolis mast je odlična za rane koje teško zarastaju, kao i za mnoga kožna oboljenja: akne, bubuljice, psorijazu, ekceme i gljivična oboljenja kože.

Takođe, jako je djelotvoran kod rješavanja problema sa bubuljicama na licu. On isušuje akne, i poslije nekoliko dana korišćenja, vaše lice će očistiti. Dovoljno je da natapkate koju kap na bubuljice i ostavite da odstoji. Ne dugo, jer može ostati žuti trag.

Bonus video: