Glupe dijete: Ni slučajno ne pokušavajte da probate

Pred vama su četiri dijete koje svakako treba da izbjegavate. Neke su zaista nevjerovatne, potreban je samo zdrav razum da bismo shvatili kako i nisu baš najbolje

2426 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dijete su specifična stvar. Iako u nekim slučajevima funkcionišu, sama početna postavka dijete – ishrane uz eliminisanje određene hrane ili namirnica, je pomalo restriktivna i može da vodi do razvoja nepravilnih obrazaca jedenja ili da organizmu brani i ograničava potrebne hranljive sastojke.

Dijete ne treba sprovoditi na svoju ruku već je dobra ideja da se posvjetujete da ljekarom.

Ipak, za neke dijete nije potrebno ni to, već samo zdrav razum da bismo shvatili kako i nisu baš najbolje.

Popis dijeta koje treba izbjegavati donosi WebMD, a prenosi Novi list. Biće vam odmah jasno i zašto.

Twinkie dijeta

Ova dijeta je nastala je 2010. godine od strane profesora nutricionizma na Univerzitetu Kansas State. On je smanjio dnevni unos kalorija i jeo uglavnom slatkiš Twinkies i ostale nutritivno siromašne namirnice. Izgubio je 27 kila, ali je time uspio da dokaže tačno ono što je naumio: osnovno pravilo mršavljenja, a to je da je za mršavljenje potrebno potrošiti više kalorija nego što je uneseno.

Drugim riječima, hrana nije toliko bitna u tom slučaju koliko kalorije, ali iz očitih razloga ova dijeta ne preporučuje se nikome.

Dijeta sa jabukovim sirćetom

Ljudi koji praktikuju ovu dijetu malo prije obroka popiju jabukovo sirće kako bi navodno obuzdali apetit i sagorjeli masne naslage, ali malo je dokaza koji upućuju da to djeluje.

Ova dijeta nije baš bezopasna jer ima potencijal da spriječi insulin i neke ljekove za krvni pritisak da djeluju onako kako bi trebali.

Kofeinska dijeta

Ideja da velika količina kafe može da obuzda apetit i pomogne u sagorijevanju nekoliko kalorija više nije dovoljna za znatno mršavljenje, a potencijalne posljedice u vidu povišenja krvnog pritiska, mučnine i nesanice dovoljan su razlog da je ne probate.

Dijeta sa supom od kupusa

Ideja ove dijete je da dva do tri puta dnevno jedete supu od kupusa uz još nekoliko namirnica, u zavisnosti od dana. Minus je taj što se radi o samo hiljadu kalorija dnevno, što je premalo za funkcioniranje tijela, a tako malo kalorija može da uspori metabolizam, što neće pomoći mršavljenju.

Bonus video: