Nije samo glasna muzika: Ovim sitnicama oštećujete vaš sluh

Neke stvari koje mnogi svakodnevno rade, mogu da oštete sluh, pa stručnjaci predlažu metode zaštite

3949 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zdrav sluh je neophodan za opšte blagostanje, a ako se gubitak sluha ne spriječi ili ne liječi, to može dovesti do osjećaja društvene izolacije, depresije, anksioznosti i gubitka samopouzdanja. Takođe je povezano sa promjenama u kogniciji, uključujući povećan rizik od demencije kod starijih osoba.

Ljekari su otkrili kako da spriječite i liječite oštećenje sluha i uha uopšte.

Snabdijevanje čepićima za uši

„Ne možemo da vratimo sat unazad, ali možemo da zaštitimo uši od pretjerane buke koja može da ubrza gubitak sluha. Ako ćete dugo biti u blizini veoma glasne muzike, kao u muzičkoj sali, trebalo bi da zaštitite uši“, rekao je dr Daniel Džejtanamest, vanredni profesor otorinolaringologije za New York Post.

Iako mnogi ljudi ne bi pomislili da ponesu čepiće za uši na koncert ili sportski događaj, stručnjaci se slažu da je korisno imati ih pri ruci kako bi se sprečilo oštećenje.

Korišćenje čepića za uši tokom leta

Dr Bredli B. Blok, otorinolaringolog, rekao je da nikada ne leti kada se oseća preopterećeno. On preporučuje upotrebu dekongestiva za poboljšanje nazalne funkcije ako je letenje avionom neizbježno.

Doktor takođe podstiče pacijente da kada idu na put, naročito avionom, kupe čepiće za uši koji pomažu uhu da se prilagodi promenama vazdušnog pritiska.

Glasnu muziku ne treba slušati preko slušalica

Dr Robert Satalof, profesor i šef odjeljenja za otorinolaringologiju na Medicinskom koledžu Univerziteta Drekel, rekao je da slušalice izazivaju probleme sa sluhom otkako je vokmen izmišljen.

„Neki od novijih uređaja mogu da ograniče zvuk tako da ne može da vam oštete sluh. Međutim, ako muziku slušate preko slušalica i muzika je dovoljno glasna da osoba pored vas zna šta slušate, to je potencijalno opasno“, objasnio je on.

Uši ne treba čistiti

Dr Blok objašnjava da uklanjanje tog zaštitnog voska može dovesti do upale uha.

„Uši se čiste same. Tijelo ima sistem za stvaranje voska i njegovo izbacivanje, a vosak se obično neće nakupljati ako ga ostavite. Svrha voska je da zaštiti uši od vode, tako da će njegovo uklanjanje učiniti uši podložnim oštećenju“, dodao je on.

Dr Tonja L. Farmer rekla je da štapići nisu napravljeni za čišćenje ušiju jer samo guraju vosak dublje u ušni kanal. Štapići takođe mogu da oštete ušni kanal i bubnu opnu, prenosi N1.

Liječenje gubitka sluha

„Brojne studije povezuju neliječeni gubitak sluha sa većim rizikom od depresije, anksioznosti i socijalne izolacije“, rekao je otorinolaringolog dr Srikant Čerukuri.

Bez obzira da li doživljavate postepen gubitak sluha ili iznenadnu promjenu, važno je da potražite medicinsku pomoć jer je gubitak sluha obično nevidljiva bolest.

Bonus video: