Darovi jeseni: Odlični za pritisak, protiv holesterola…

Bez njih jesen nije potpuna

1845 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedite sezonski, čest je savjet koji dobijamo u ordinacijama i nutricionističkim savjetovalištima s namjerom dodatnog obogaćivanja našeg tijela nutritivno korisnim sastavom namirnica koje rastu pod našim podnebljem. Jedenje sezonskih namirnica donosi brojne prednosti, uključujući bolji ukus i teksturu jer su plodovi ubrani u svojoj prirodnoj zrelosti.

"U jesen treba staviti naglasak na hranu koja prirodno dozrijeva u to doba godine. Treba jesti kupus, kelj, praziluk, bundeve, pečurke, pasulj, krompir, žitarice poput prosa, heljde i ječma, jabuke, kesten, orahe", objašnjava za živim.hr mag. Zrinka Šmuljić, dijetetičarka i nutricionistkinjica iz Nutricionističkog savjetovališta Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb.

Bundeva

Ova je jesenja namirnica je odličan izbor za razna jela. Bundeva je među najvećim izvorima karotenoida alfa-karotena i beta-karotena, vitamina C i vrste provitamina A koji je moguće pretvoriti u aktivan oblik tog vitamina. Karotenoidi su takođe jaki antioksidansi i zaštitnici od upala.

bundeva
foto: Shutterstock

Među povrćem bundeva je jedan od najkoncentrisanijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA) i omega-3 masne kiseline, koja je dobra za srce i krvne sudove. Bundeva je siromašna kalorijama pa je idealna za mršavljenje i održavanje poželjne tjelesne mase. Odlična je za sve koji pate od bolesti želuca i crijeva. Pomaže kod zatvora i upale debelog crijeva, kod artritisa i gihta. Reguliše holesterol, problematičnu kožu, pomaže zdravlje očiju, mokraćnog sistema i prostate. Od ove jesenje supernamirnice možete da napravite razna jela.

Sjemenke bundeve

Meso nije jedino što pomaže našem zdravlju kada je u pitanju ova popularna jesenja namirnica. Oko 30 grama sjemenki bundeve obezbjeđuje čak 25 posto dnevne preporučene količine cinka.

sjemenke bundeve
foto: Shutterstock

Sjemenke su takođe dobar izvor gvožđa, vlakana, kao i omega-3 masnih kiselina koje podržavaju zdravlje crijeva i srca. Mogu poslužiti kao odlična alternativa grickalicama. Lagano ih prepecite na vatri s raznim začinima ili koristite kao dodatak salati.

Jabuke

Još jedna odlična svestrana sezonska namirnica koju možete jesti kao zdrav međuobrok, dodati je raznim jelima i salatama, zasladiti maslacem od kikirikija ili od nje napraviti sirće. Oko 85 posto jabuke čini voda, a ostalo su vlakna, šećer, karoten, vitamini skrob, korisni elementi u tragovima, pektin.

Jabuke
foto: Shutterstock

Jabuka ima ljekovito dejstvo kod anemije, normalizuje holesterol, značajno smanjuje aterosklerozu, normalizuje varenje, uklanja štetne materije, jača imunološki sistem, poboljšava nervni sistem i aktivnost mozga, štiti od raka, doprinosi prevenciji bolesti žučne kese, kamenaca, zatvora i prehlade.

Šipak

Dokazano je da nar sprječava i prirodno liječi gotovo sve, od upale i visokog holesterola do visokog krvnog pritiska. Plod šipka sadrži polifenole i druge materije za koje je studijama dokazano da imaju protivupalna dejstva kod raka prostate, pluća, dojke…

nar
foto: Shutterstock

Sjemenke nara izvrstan su izvor nekoliko hranjivih materija, uključujući vitamine C i K, folat i kalijum. Osim toga, imaju malo kalorija, ali su bogate vlaknima korisnim za srce. U mnogim kulturama se šipak povezuje s plodnošću i obiljem zbog brojnih sjemenki. Sok od nara, objašnjava ova studija, povećao je protok krvi i erektilni odgovor na životinjskim modelima i dok je još potrebno raditi studije na ljudima, vjeruje se da ovo jesenje voće ipak pomaže kod muškaraca koji imaju problem s erektilnom disfunkcijom.

Prokulice

Ovo povrće izgledom podsjeća na glavice kupusa, samo u bitno manjoj veličini. Sadrže prirodni biljni spoj sulforafan koji ima neuroprotektivne i antikancerogene učinke na zdravlje. Sadrži malo kalorija, a puno vlakana, vitamina i minerala zbog čega je odličan izbor za mnoga metabolička stanja.

Bonus video: