Koje zdravstvene probleme mogu pokazati podočnjaci: Bubrezi, štitna…

Podočnjaci se često smatraju samo znakom umora i neispavanosti, a doživljavaju se kao estetski problem, ani nije uvijek tako

2228 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada se ujutro pogledate u ogledalo i primijetite podočnjake, možda pomislite da su rezultat umora ili noćnog izlaska. Međutim, ako su podočnjaci redovna pojava, važno je istražiti šta ih izaziva.

Stručnjaci upozoravaju da tamni podočnjaci i promjene boje kože oko očiju mogu biti znakovi raznih zdravstvenih stanja. Prvi korak je identifikovati uzrok, jer podočnjaci često predstavljaju rane signale tijela o mogućim problemima.

Anemija

Ako tamni krugovi traju duže vrijeme, pogotovo ako se pretvaraju u otečene 'kesice', to može da ukaže na anemiju. Ovaj problem može pratiti umor, glavobolje i poteškoće s koncentracijom, što je posebno važno kod djece.

Problemi s bubrezima i jetrom

Podočnjaci mogu da signalizuju loš rad bubrega i zadržavanje tečnosti. Osobe koje prekomjerno konzumiraju alkohol često imaju otečene podočnjake, a mogu se pojaviti i ksantelazme - žuto-smeđe otekline oko očiju koje su povezane s povišenim holesterolom.

bubrezi
foto: Shutterstock

Hronične upale sinusa

Začepljenje sinusa može da dovede do otečenih područja oko očiju zbog otežane cirkulacije krvi. Ispiranje nosa fiziološkim rastvorom ili morskom solju može biti od pomoći, a ako problemi potraju, možda će biti potrebna medicinska intervencija.

Otrovi u organizmu

Prekomjerna konzumacija alkohola, kafe i cigareta može izazvati dehidraciju i pojavu tamnih kolutova. U takvim situacijama važno je provesti detoksikaciju kako bi se tijelu olakšalo izbacivanje štetnih materija.

Loš rad štitne žlijezde

Hormonske promjene, posebno tokom PMS-a, mogu da izazovu zadržavanje vode i tamne podočnjake. Ako se podočnjaci javljaju i izvan tih razdoblja, preporučuje se provjera funkcije štitnjače, koja može biti uzrok problema.

S obzirom na različite uzroke, ako podočnjake primijetite često važno je konsultovati se sa ljekarom . Oni mogu biti važan indikator koji ukazuje na potrebu za daljnjim ispitivanjima i mogućim liječenjem.

Bonus video: