ZBPG: Ko ne glasa ženu još?

Dr Jelena Borovinić Bojović je pouzdan partner građanima i građankama Podgorice, a uz njihovu podršku i u saradnji sa koalicijom koju predvodi, uspostaviće stabilnu i jaku Podgoricu. Grad svih nas.

4885 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ZBPG
Foto: ZBPG

Vašington, Pariz, Berlin, Barselona, Kopenhagen, Oslo, Cirih, Amsterdam, Strazbur, Lođ, Keln, Strazbur, Sofija i brojni drugi gradovi ukazivali su povjerenje ženama da predvode njihov razvoj. Mnogi gradovi to čine i danas. Američka savezna država Kalifornija je u protekloj godini imala čak 92 gradonačelnice. Važnost i potrebu ženskog liderstva u gradovima ali i opštinama od nacionalnog i međunarodnog značaja, kao i pitanje ravnomjerne i pravedne reprezentacije građana – svijet je razumio. Žene gradonačelnice prepoznate su po umrežavanju, uključivanju i saradnji. Znamo da se žene bolje sbalaze u krizama, da djeluju – i hrabro i sa empatijom. Javnost je spremnija da u izazovnim periodima prihvati žene kao liderke, posebno zbog brige o ljudima.

Naše društvo ima razloga za najviše poštovanje prema ulozi žena u svojoj istoriji posebno u teškim situacijama. Žene su vaspitavale i podizale djecu, rukovodile domaćinstvom i imanjem – kako tokom ratova, tako i u periodu mira – kada su muškarci išli u pečalbu. Nije pretjerano kazati da je crnogorsko društvo opstalo zahvaljujući ženama. Ipak, proces političke emancipacije žena i njihovog uključivanja u proces odlučivanja traje dugo.

ZBPG
foto: ZBPG

Prije dvije godine Podgorica je iskoračila i priključila se svjetskim trendovima, birajući gradonačelnicu i predsjednicu Skupštine Glavnog grada. Za vrijeme predsjedavanja Skupštinom Glavnog grada, dr Jelena Borovinić Bojović otvorila je institucije za građanke i građane i uspostavila dijalog sa njima, afirmišući ideju da građani aktivno odlučuju o razvoju Podgorice. Poboljšala je međunarodnu i međuinstitucionalnu saradnju. Inicijativom Borovinić Bojović i odbornika koalicije Za budućnost Podgorice, usvojena je odluka o „gradskom stanu“, koja će stvoriti povoljnije uslove raznim kategorijama , a posebno mladim bračnim parovima, da riješe stambeno pitanje.

Odluka o početku radova na izgradnji multifunkcionalne sportske dvorane je takođe proistekla iz inicijative i želje istih ljudi da doprinesu razvoju svakog dijela našeg grada. A istom odlukom stvoreni su uslovi za početak rada na izgradnji prvog sajmišta u Podgorici. Liderka liste “Grad svih nas – Za budućnost Podgorice” i buduća gradonačelnica, istakla se u zalaganju da se usvoji odluka o osnivanju Centra za razvoj Podgorice, koji će otvoriti šanse da se preko EU fondova ulaže u zaštitu životne sredine, kulturni razvoj grada i razvoj ljudskih prava. Organizacijom niza panela i tribina o socijalnoj inkluziji, međuvjerskoj toleranciji, nasilju nad ženama, vršnjačkom nasilju i mnogim drugim temama, dr Borovinić Bojović pokazala je talenat za javni dijalog, senzibilitet prema svim osjetljivim temama i ambiciju da Podgorica bude grad svih nas.

Taj trend kao i sveukupni razvoj grada koji je započela nova vlast, privremeno je blokirao bivši režim, koristeći neodgovorne pojedince i njihovu slabost prema funkcijama. Umjesto nastavka razvoja Podgorice koji je započet prije nešto više od godinu dana, oni su izazvali krizu i izbore.

Dr Jelena Borovinić Bojović na predstojećim izborima jedina je žena nosilac izborne liste i predvodi koaliciju “Grad svih nas – Za budućnost Podgorice”. Na preostalih 12 izbornih lista nosioci su muškarci. Dr Jelena Borovinić Bojović je po struci specijalista interne medicine – subspecijalista pulmolog. Rođena je 1975. godine u Podgorici. I u osnovnoj i u srednjoj školi pokazala je marljivost i discplinu, pa je školovanje završila sa najboljim ocjenama, za šta je nagrađena diplomom „Luča”. Sa odličnim uspjehom završila je i Muzičku školu „Vasa Pavić”, instrument klavir. Želju da postigne najbolje rezultate, pokazala je i tokom svog akademskog obrazovanja, pa je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala u apsolventskom roku 2001. godine sa ocjenom 8,5, a specijalizaciju iz interne medicine na istom fakultetu završila je 2009. godine sa ocjenom 10. Subspecijalističke studije iz oblasti pulmologije na Beogradskom univerzitetu uspješno je okončala 2016. godine, takođe sa najvišom ocjenom. Radila je kao ljekar opšte prakse, ljekar – kliničar, internista, supspecijalista pulmolog, a dobre organizacione sposobnosti dovele su je na poziciju načelnice Odjeljenja za pulmologiju u Podgorici. Supruga je i majka dvije djece.

Za vrijeme njenog rukovođenja ministarstvom zdravlja, ovaj resor bio je u samom vrhu po ocjenama građana.

ZBPG
foto: ZBPG

Zbog dobre komunikacije i upućenosti na saradnju, izabrana je za predsjednicu Skupštine Zajednice opština Crne Gore, od kada je inicirala niz okruglih stolova u različitim opštinama

Crne Gore i podsticala dijalog o efikasnosti i decentralizaciji javne uprave, međuopštinskoj saradnji i razvoju sjevernih opština.

Jelena Borovinić Bojović na konstatacije da se u ovoj kampanji nije bavila tzv. visokom politikom, odgovara da za nju visoku politiku čine i - besplatan vrtić za djecu samohranih roditelja, i organizacija odličnog gradskog prevoza, i čišćenje divljih deponija, uređenje parkova, modernizacija javne uprave, očuvanje zelenila, bezbjedan saobraćaj oko vrtića i škola.

Kao gradonačelnica Podgorice, Jelena Borovinić Bojović uključiće građane i građanke u proces odlučivanja o gradu. Za vrijeme njenog mandata nastaviće se započete promjene i razvoj grada kroz brojne infrastrukturne projekte i zeleni plan za Podgoricu. Njena ambicija je uspostavljanje efikasnih gradskih servisa, timski rad na svim poljima i puna posvećenost socijalnim politikama, mladima i starima, jer u Podgorici tokom njenog rukovođenja – niko neće biti zaboravljen.

Dr Jelena Borovinić Bojović je pouzdan partner građanima i građankama Podgorice, a uz njihovu podršku i u saradnji sa koalicijom koju predvodi, uspostaviće stabilnu i jaku Podgoricu. Grad svih nas.

( Koalicija "Za budućnost Podgorice - grad svih nas" )