Još jače: 144 eura ili minimum 450 eura? Sudbina penzija je u vašim rukama

Prema najnovijim podacima, prosječne penzije su povećane i iznose 515 eura, dok su minimalne 450 eura, što će direktno i pozitivno uticati na veliki broj penzionera

8014 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Evropa sad-Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović
Foto: Evropa sad-Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović

U cilju poboljšanja životnog standarda svih građana, pa i građana Podgorice, nosioci vlasti na državnom nivou i konstituenti koalicije Još jače - koju čine Evropa sad i Demokrate nastavljaju sa politikom povećanja penzija, naročito minimalnih, što predstavlja ključni korak u jačanju socijalne sigurnosti najstarijih stanovnika Crne Gore.

Brojke jasno govore – standard penzionera raste!

Prema najnovijim podacima, prosječne penzije su povećane i iznose 515 eura, dok su minimalne 450 eura, što će direktno i pozitivno uticati na veliki broj penzionera. Ovim povećanjem, konstituenti Koalicije “Još jače” pokazuju posvećenost u zaštiti najugroženijih slojeva društva, pri čemu se posebna pažnja posvećuje penzionerima sa najnižim primanjima.

Minimalna penzija u januaru 2024. povećana je sa 296 eura na 450 eura ili 52% čime je unaprijeđen standard za preko 74 hiljade penzionera. Penzije će od januara 2025. godine rasti i sadašnjim kao i budućim penzionerima.

fed
foto: Evropa sad-Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović

Važno!!! Formula za obračun penzija ostaje ista! Stvar je jasna, povećanjem zarada penzije mogu samo rasti!

Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje nisu varijabla koja ulazi u formulu za obračun penzija te njihova visina ne utiče na visinu penzije. Nikada u Crnoj Gori rast prosječne zarade nije doveo do smanjenja penzija. Shodno Zakonu o PIO ne postoji mogućnost usklađivanja penzija na niže! Implementacijom programa ES2 povećava se zarada zaposlenima čime se povećava i njihova penziona osnovica.

Penzije će rasti i sadašnjim i budućim penzionerima! Za izračun penzija uzima se najpovoljniji lični bod i množi sa 3 godišnja usklađivanja čime se penzije od 1. januara 2025. povećavaju! Lični koeficijent za svaku godinu staža predstavlja odnos bruto zarade zaposlenog za svaku godinu staža podijeljen sa godišnjim bruto zaradom na nivou države. Shodno Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, iz obračuna se izuzima jedna četvrtina najlošijih koeficijenata čime se dobija najpovoljniji lični koeficijent koji se koristi za obračun penzije. Najpovoljniji lični koeficijent množi se sa ukupnim stažom čime se dobijaju lični bodovi.

ws
foto: Evropa sad-Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović

Ovi lični bodovi množe se sa vrijednostima penzije za 1 lični bod koji računa Fond PIO, a koji se usklađuje 3 puta godišnje kao i same penzije. Vrijednost penzije za jedan lični bod isključivo raste od 1. januara 2025. godine čime se osigurava rast penzija i sadašnjim i budućim penzionerima!

Odnos prema penzionerima je najbolji mogući! Penzioneri će napokon moći da kupe hljeb bez matematičkog proračuna na kasi!

Penzioneri, koji su svoj radni vijek posvetili izgradnji i razvoju naše Crne Gore, zaslužuju dostojanstven život u starosti. Povećanje penzija pomoći će mnogima da lakše zadovolje osnovne potrebe, kao što su troškovi stanovanja, lijekova i prehrane, a time i da se osjećaju sigurnije u izazovnim vremenima.

Manipulacije onih koji su penzionere držali na mizernom minimalcu – da li je 144 eura veće od 450 eura?

fvw
foto: Evropa sad-Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović

Rast penzija brži od inflacije: Vlast štiti standard građana

Trenutno je na snazi svojevrstan vid političke manipulacije, koja se sastoji iz tri koraka. Prvi korak je - negiraj. Sve vrijeme smo imali fazu negiranja postojanja programa kojim će se povećavati penzije. Drugi korak - minimiziraj. Mi se sada nalazimo u toj fazi i treći korak - odvrati pažnju i ta faza političke manipulacije će doći do kraja godine kada građana u punom kapacitetu budu osjećali promjene i napredak.

I pored ekonomskog napretka, nije tajna da su ekonomske okolnosti složene, ali hajde da pogledamo činjenice. Da li je bolja minimalna penzija od 144 ili 450 eura? Da li je bolja prosječna penzija od 288 ili 515 eura? Činjenice su potpuno jasne.

Nova vlast uspjela je ne samo da prati rast troškova, već su i troškove nadmašili rastom zarada, u ovom slučaju penzija. Znači, dok su se cijene povećavale za 158 eura, minimalna penzija porasla je za 306 eura! To znači da je nova vlast bila brža, jača i pametnija od inflacije! Jer dok su drugi kukali o rastu cijena, koalicija koju čine PES i Demokrate radila je na rastu penzija i plata.

wd
foto: Evropa sad-Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović

Podgorica u sigurnim rukama ili povratak u bijedu

Protivnici Vlade i podržavaoci bivšeg režima, umjesto da podrži nastavak rasta penzija i životnog standarda penzionera, žele da destabilizuje vlast i vrati nas u prošlost kada su penzioneri jedva preživljavali sa mizernim primanjima. Njihov cilj je jasan – srušiti progresivnu vlasti vratiti penzije na nivo kada penzioneri nisu mogli dostojanstveno da žive.

Manipulacije opozicije koje omalovažavaju trenutne napretke, jasno pokazuju da bi povratkom na staro, na čelu s bivšim režimom, penzioneri opet morali da žive sa 144 eura mjesečno. Oni koji su tada zanemarivali penzionere i držali minimalne penzije niskim, sada žele da vas vrate u to vrijeme, uprkos činjenici da su penzije sada porasle za 306 eura, brže od inflacije!

evvv
foto: Evropa sad-Demokrate - Još jače - prof. dr Saša Mujović

Dok koalicija Evropa sad i Demokrate nastavlja da poboljšava životni standard svih građana, opozicija nudi samo povratak u prošlost. Penzioneri su sada u boljoj poziciji nego ikad prije, ali destabilizacijom vlasti, opozicija bi vas ponovo vratila na minimalac od 144 eura. Građani, izbor je jasan: ili rast penzija i bolji život, ili povratak u siromaštvo.

Ne dozvolite im da vas prevare!

(Koalicija Još jače-prof. dr Saša Mujović)