Još jače: Plate rastu u oktobru, a antivladina koalicija hoće da ih vrati na nekadašnje iznose

PES i Demokrate su se profilisali kroz konkretna djela i hrabre poteze, što ih jasno pozicionira pred sudom javnosti i istorije.

5753 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Koalicija Još Jače - prof. dr Saša Mujović
Foto: Koalicija Još Jače - prof. dr Saša Mujović

Usvajanjem seta zakona u Skupštini, plate će rasti u oktobru. Minimalne zarade na 600 eura za srednjoškolce, 800 eura za visokoškolce i prosječne na 1000 eura. Penzije će rasti od januara.

Opšta stopa PDV-a ostaje na 21 odsto.

Opozicija udružena u antivladin blok smatra da uvećanja zarada nijesu održiva.

U međuvremenu javnost nije čula alternativu programu Evropa sad 1 i 2 za povećanje zarada.

Antivladin blok uvjerava građane da se u Crnoj Gori bolje živjelo prije 2020. godine, iako su cijene uvećane zbog globalnog poskupljenja.

Shodno tome, kada bi antivladin blok smanjio podignute zarade, to ne bi uticalo na smanjenje cijena.

Inflacija u Crnoj Gori je bila najveća upravo krajem 2022. godine za vrijeme 43. Vlade Crne Gore.

RAST PLATA U CRNOJ GORI: SKORO DUPLO VIŠE NEGO U EVROPSKOJ UNIJI

Spekulacije da je inflacija “pojela” rast zarada i da ljudi raspolažu sa manje novca nego prije implementacije programa Evropa sad 1 potpuno je besmislena. Dok je neto zarada u Crnoj Gori porasla za 56.05%, u istom periodu je stopa inflacije (Monstat) bila 24.3%, što realan rast zarade čini preko 30%! U istom periodu inflacija je u Evropskoj uniji bila manja (Eurostat), ali je rast zarada takođe bio drastično manji, tako da je u prosjeku prosječan građanin EU zarađuje 18% više nego u decembru 2021. godine.

U devet zemalja Evropske unije, inflacija je bila veća u odnosu na Crnu Goru.

Ovo znači da je realna zarada u Crnoj Gori porasla duplo više nego u Evropskoj uniji.

Još jače-prof. dr Saša Mujović
foto: Koalicija Još Jače - prof. dr Saša Mujović

NOMINALNA PENZIJA PORSLA GOTOVO 75%

Prosječna penzija na kraju 2021. godine iznosila je 292 eura, dok je u junu 2024. prosječan penzioner primio 514 eura, što je rast od 75%. Za to vrijeme stopa inflacije iznosi 24.3%, što znači da crnogorski penzioneri imaju preko 50% više realne vrijednosti penzije za trošenje nego u prije dvije i po godine.

Još jače-prof. dr Saša Mujović
foto: Koalicija Još Jače - prof. dr Saša Mujović

U uslovima dramatične globalne inflacije, ovakva dinamika rasta zarada značajno je pomogla održanje životnog standarda građana Crne Gore, jer bi bez povećanja plata i penzija on bio narušen.

Važno je napomenuti da se za mjere povećanja plata i penzija Crna Gora nije zadužila ni cent, naprotiv, javni dug koje je ministarstvo finansija pod rukovodstvom Milojka Spajića zateklo 2020. bio je na nivou od 105% BDP-a, danas je na 63.28%. Uporedbe radi, od 2011. do 2020. prosječna plata porasla je za svega 40 eura (8%), a cijene za 12%, što znači da je kupovna moć građana opala, uprkos povećanju javnog duga za čak 2.93 milijarde eura.

Rezimirajući stanje stvari u izbornoj trci za novu podgoričku upravu, primjećujemo koliko je u fokusu političkih oponenata kritika na račun rada Vlade koja je najzad izvela Crnu Goru iz raznih političkih egzibicija i eksperimentisanja, manjinske podrške DPS-u, korupciji i bezakonju.

PES i Demokrate su se profilisali kroz konkretna djela i hrabre poteze, što ih jasno pozicionira pred sudom javnosti i istorije. Uvjereni u ispravnost svog puta, ovi politički akteri najavljuju Podgoričku pobjedu kao ključni korak ka daljim reformama, među kojima su ostvareno povećanje plata i stabilizacija lokalne uprave. Ovim bi se nastavilo kretanje prema ciljevima započetim formiranjem 44. Vlade Crne Gore, s jasnim pravcem ka Evropskoj uniji.

(Koalicija Još jače - prof. dr Saša Mujović)