Erste banka predstavlja: Prvi novčani investicioni fond u Crnoj Gori sa najnižom ocjenom rizika

Koliko god zvučalo nevjerovatno, ovog proljeća se u svijetu slavilo 250 godina (!) kreiranja prve ideje o osnivanju investicionog fonda.

14683 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Erste banka
Foto: Erste banka

Davne 1774. godine, Holanđanin Abraham van Ketwich prepoznao je mogućnost da rizik investicija može na adekvatan način diversifikovati kreiranjem jedne takve institucije kao što je fond, uz istovremeno smanjenje troškova ulaganja za svoje klijente i partnere. Ta se ideja kroz protekla tri vijeka do današnjih dana širila kroz države, kontinente, industrije... kroz hiljade raznih varijacija, pa tako samo u Austriji, matičnoj državi Erste Grupe, danas aktivno posluje preko 2.000 fondova. Velikim brojem austrijskih fondova, ali i povjerenom aktivom vrijednom oko 82,88 milijardi eura, upravlja Erste Asset Management (dio Erste Grupe), međunarodno društvo koje svoje poslovne aktivnosti osim Austrije, obavlja i drugim zemljama centralne i istočne Evrope: Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj.

Hrvatski ogranak Erste Asset Management (EAM) je prošle godine takođe proslavio značajnu godišnjicu – 25 godina uspješnog rada. Tokom ovih četvrt vijeka, EAM Hrvatska je uspio da dopre do preko 27 hiljada klijenata kroz poslovanje dvadesetak fondova, te da ujedno svoje poslovanje proširi i na teritoriju naše zemlje.

Erste Bank AD Podgorica je pionirski uspjela da u Crnoj Gori registruje nekoliko fondova kojima upravlja hrvatski EAM, sa širokom lepezom fondova koji našim klijentima omogućavaju izbor investicionih strategija u skladu sa sopstvenim apetitom očekivanih zarada i rizika.

Jedan od tih izbora, koji se svojim uspjehom istakao za vrlo kratko vrijeme, a koji danas predstavljamo, jeste Erste Money Market – prvi investicioni novčani eurski fond registrovan u Crnoj Gori, koji karakteriše najniži nivo rizika ulaganja. Ovaj fond, iako relativno mlad (osnovan prije svega 6 mjeseci), za tako kratak period poslovanja je uspio da privuče investitore čija ulaganja na dan 9. septembar vrijede preko 204 miliona eura. O ozbiljnosti i popularnosti Erste Money Market-a najbolje govori činjenica da je EAM Hrvatska ovaj fond, osim u Crnoj Gori, krajem avgusta mjeseca registrovao u Njemačkoj i Austriji, postajući time prvo hrvatsko društvo koje je uspjelo da jedan svoj fond registruje za prodaju na pomenutim tržištima.

A zašto fond Erste Money Market tako dobro prolazi kod klijenata već na početku svog postojanja, pokušali smo da predstavimo u nastavku:

  • Prije svega, cilj ovog fonda jeste očuvanje vrijednosti ulaganja i ostvarivanja prinosa u skladu s prinosom na tržištu novca u eurima. To zapravo znači da se imovina fonda ulaže dominantno u instrumente tržišta novca i bankarske depozite, uz fokus na trezorske zapise država članica Evropske unije, OECD-a i CEFTA-e. Trezorski zapisi su instrumenti koje emituju države, a čija su osnovna obilježja kratak rok dospijeća (u pravilu do jedne godine), te niži nivo rizika za ulagače u odnosu na ostale vrste hartija od vrijednosti (dugoročne obveznice i akcije kompanija). Novac prikupljen emitovanjem trezorskih zapisa služi državama za finansiranje rashoda koji su veći od prihoda i za refinansiranje starih dugova. Na taj način sve zemlje dolaze do svježeg kapitala, pa i Francuska, Austrija, Italija, Holandija, Španija, Njemačka, Francuska, Belgija... a čije trezorske zapise za svoj portfelj upravo kupuje i drži Erste Money Market.
  • Imajući u vidu da imovinu fonda uglavnom čine instrumenti kratkog roka dospijeća, fond Erste Money Market je dobar izbor za upravljanje viškom likvidnosti i idealan za klijente koji preferiraju kratkoročna ulaganja, nezavisno da li su to fizička ili pravna lica, ili pak klijenti koji imaju nizak nivo znanja ili se prvi put susrijeću sa ulaganjem u fondove.
  • Zahvaljujući niskom nivou rizika koji proizlazi iz činjenice da trezorske zapise emituju države, fond Erste Money Market je ocijenjen najnižim nivoom rizika (1) na međunarodno prihvaćenoj skali od 1 do 7. Sigurnost ulaganja se ogleda u sigurnosti zemalja čije hartije od vrijednosti čine imovinu fonda, a garancije tome stoje iza kreditnih rejtinga država (Njemačka ima AAA rejting, Holandija AAA rejting, Austrija AA+ rejting, Francuska AA rejting, Belgija AA rejting...)
  • Istorijski prosječni godišnji prinos koji je fond Erste Money Market ostvario od svog osnivanja do danas je vrlo značajan – čak 3,16%, što dovoljno govori o umješnosti menadžera fonda da aktivnim upravljanjem imovinom uz analizu kamatnih stopa, duraciju (vrijeme trajanja imovine) i ocjenjujući kreditni kvalitet emitenata naprave zavidan rezultat.
  • Dobra likvidnost imovine fonda i mali rizik, uz adekvatan prinos, omogućili su da ulaganje u fond Erste Money Market bude besplatno za klijente: bez ulaznih i izlaznih naknada, što klijentima garantuje brz pristup novčanim sredstvima bez naplaćivanja dodatnih troškova.
  • U eri visokih kamatnih stopa, novčani fondovi su stekli veliku popularnost, pa tako u Evropi čak 13% svih fondova čine upravo oni koji imovinu ulažu u instrumente novca, dok njihova ukupna vrijednost na kraju juna iznosi preko 1,8 biliona eura.
  • Da je fond Erste Money Market dobar izbor i za klijente koji prvi put ulaze na tržište kapitala govori i činjenica da je minimalna uplata u fond svega 50 eura, dok je ugovaranje moguće izvršiti u svim filijalama Erste banke u Crnoj Gori.
  • Kao i svako ulaganje, tako i ono u novčane fondove prate određeni rizici, koji se ogledaju prije svega u činjenici da fond nije osigurano ulaganje, ne postoji garancija za ostvarenje prinosa, te da uložena glavnica može fluktuirati, a rizik gubitka snosi ulagač.

Da su novčani fondovi sve popularniji izbor ulagača širom Evrope govori i podatak da je tokom juna najveći rast prodaje u industriji fondova zabilježen baš u ovim fondovima – novih 26 milijardi eura je investirano samo u ovaj segment fondova, što je skoro dvostruko više nego u fondove čije portfelje uglavnom čine akcije kompanija (a koji su privukli 14 milijardi eura novih investicija).

Naše je duboko uvjerenje da će prvi novčani investicioni fond Erste Money Market naći svoje mjesto u finansijskom sistemu Crne Gore, a ukoliko vidite sebe kao nekog ko bi mogao da svoj kapital plasirati u investiciju koja će vam donijeti konkurentan prinos, vrata svih poslovnica Erste banke su vam širom otvorena. Ako želite više informacija o ovom ili bilo kom drugom fondu, možete nam pisati na fondovi@erstebank.me, a uvjereni smo da vam informacijama, efikasnošću i profesionalnošću naš tim može pomoći da napravite pravi izbor na tržištu kapitala.

Disclaimer: Informacije u ovom tekstu su date u svrhu opšteg informisanja i ne mogu biti zamjena za finansijski savjet. Erste Bank AD Podgorica ne prihvata odgovornost za bilo kakvu štetu nastalu upotrebom ili tumačenjem informacija iz ovog teksta. Erste Bank AD Podgorica ne garantuje da će budući rezultati biti u skladu sa prethodnim rezultatima predstavljenim u ovom tekstu.