Farmegra: Farmaceuti, srećan vam vaš dan!

Farmaceuti su spona između ljekara i pacijenata. Oni koji nas edukuju o primjeni ljekova i njihovoj pravilnoj upotrebi. Oni koji nam daju savjete o prevenciji bolesti i održavanju zdravlja. Obavještavaju nas o neželjenim efektima i/ili međusobnim interakcijama nekih ljekova. Oni koje pitamo za pomoć prije nego što pođemo ljekaru i nakon što dobijemo ljekarsku dijagnozu.

3842 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Farmegra
Foto: Farmegra

„Danas, povodom Međunarodnog dana farmaceuta, želimo da odamo priznanje farmaciji kao jednoj od najvažnijih i civilizacijski najstarijih struka koja stoji u službi čovječanstva i farmaceutima koji igraju ključnu ulogu u očuvanju i unaprjeđenju ljudskih života već hiljadama godina. Počelo se sa zapisima o biljkama koje se koriste u ljekovite svrhe, a stiglo se do savremenih medicinskih otkrića koja su promijenila tok istorije”, navodi se u saopštenju kompanije Farmegra, članice Phoenix grupe i vodeće veletrgovine ljekovima u Crnoj Gori.

Farmegra d. o. o. Podgorica ove godine slavi svoj veliki jubilej – 25 godina isporučuju zdravlje. Kao vodeća kompanija za distribuciju farmaceutskih proizvoda u Crnoj Gori svih godina uspješno kombinuje profesionalizam i humanost.

„Na ovaj poseban dan slavimo sve farmaceute i apotekare koji su posvetili svoje živote nauci i brizi za zdravlje ljudi. Ova struka, iako često nevidljiva, nezaobilazna je u svakodnevnom životu i predstavlja temeljni dio zdravstvenog sistema. Farmaceuti nisu samo oni koji izdaju ljekove, već su i savjetnici, istraživači i vizionari koji svakodnevno rade na tome da naš svijet bude zdraviji i sigurniji.”

Odnos prema struci u Farmegri očitavaju vrijednosti koje su zastupljene u kompaniji: društvena odgovornost, donacije ranjivim i inovativnim kategorijama društva, partnerstva s humanitarnim organizacijama, a posebno su – zbog značaja – ponosni na podršku porodicama djece sa poteškoćama u razvoju (kojima je u saradnji sa Ženskim klubom Skupštine Crne Gore i UNICEF-om upućena donacija u sklopu obilježavanja jubileja kompanije). U jubilarnoj godini poslovanja ističu i podršku projektima koji koriste reciklirane materijale – među kojima je svjetski priznata MIĐU vaza (izložba 1000 vases) koja je u Farmegrinoj limitiranoj ediciji realizovana kao moderna asocijacija na farmaceutsku laboratorijsku zdjelu.

Farmegra je i partner multimedijalnog projekta„Živjela” koji se bavi afirmisanjem djevojčica u Crnoj Gori, u okviru kojeg nove generacije djevojčica očekuje regionalno jedinstvena ilustrovana enciklopedija – „Recepti za djevojčice sa klikerima”! Ovaj dan obilježiće simboličnom donacijom svim osnovnim školama kojima će u narednom periodu biti dostavljen primjerak encikopedije „Recepti za djevojčice sa klikerima” za školske biblioteke, za generacije koje će izliječiti svijet.

farmegra
foto: Farmegra

Istorija farmacije u Crnoj Gori je bogata i raznolika, sa značajnim doprinosima pojedinaca koji su oblikovali ovu oblast. Od prvih apoteka do modernih farmaceutskih praksi, farmacija je postala ključni dio zdravstvenog sistema i društvenog života u Crnoj Gori, a u kompaniji koja pruža potpuni servis za preko 50 domaćih i svjetskih brendova i ima preko 5000 prozvoda u svom asortimanu ponosni su na AEO status – najviši stepen saradnje sa Upravom carina u skladu sa EU standardima i na ulogu u digitalnoj transformaciji zdravstvenog sektora u CG.

U saopštenju se navodi i da Farmegra smatra da su „ljudi najvažniji resurs i da je važno dijeljenje vizije u kojoj uspjeh objedinjuje profesionalni i ljudski pristup – ne samo u ovoj struci, ali naročito u njoj”.

Srećan Međunarodni dan farmaceuta!

(Farmegra)