Crnogorski Telekom dobitnik priznanja “Regionalni ESG lider” u kategoriji zaštite životne sredine

U Crnogorskom Telekomu razmišljamo zeleno!

2445 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Telekom
Foto: Telekom

Godinama unazad dio kompanijskih aktivnosti uključuje ESG investicije, odnosno ulaganja u održivo poslovanje i praćenje niza faktora koji se tiču zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja – Environmental, Social and Corporate Governance. Od 2020. godine, u Telekomu je prelaskom na zelenu tarifu i kupovinom sertifikata umanjena emisija CO2 za 90% ili za 7.000t, čime je ostvareno da 100% električne energije koju kompanija koristi dolazi iz obnovljivih izvora.

Ova i niz dodatnih, kontinuiranih aktivnosti Crnogorskog Telekoma, razlog su što je na nedavno održanom Svjetskom kongresu preduzetnika, kompanija dobila „Zlatno priznanje - REGIONALNI ESG LIDER“ u kategoriji zaštite životne sredine.

Telekom
foto: Telekom

Vjerujem da će ubrzo visok nivo implementacije ESG standarda na lokalnom nivou postati komparativna prednost, odnosno razlog koji opredjeljuje korisnike za određenog operatora. U Telekomu prevazilazimo zakonske obaveze i godinama primjenjujemo evropske standarde i kroz Deutsche Telekom inicijative implementiramo ESG prakse. Sve to zahtijeva troškove i prilično je skupo, ali u ovom segmentu nismo vođeni profitom već vrijednostima. Ponosni smo na priznanje – Regionalni ESG lider u kategoriji zaštite životne sredine, ali ističem da Telekom ne zaostaje ni u primjeni naprednih standarda u dijelu podrške zajednici, odnosa prema zaposlenima i korporativnom upravljanju“, istakao je Stjepan Udovičić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, na svečanosti organizovanoj povodom dodjele priznanja.

Kompanija sprovodi i niz ostalih aktivnosti, dodao je Udovičić i naglasio, da je tokom prethodne tri godine odloženo preko 110t na propisan način, kao i da se uz optimizacije, koje su rezultat visokog nivoa digitalizacije internih i eksternih procesa, ostvaruju i značajne uštede papira.

U Telekomu je i implementacijom modernih sistema i tehnologija u Data centru, kroz projekte cloudifikacije, modernizacije rashladnih uređaja, te optimizacijom prostora, zatim uvođenjem free cooling principa hlađenja na udaljenim lokacijama, kao i gašenjem legacy tehnologija kao sto je 3G mreža, dodatno umanjena potrošnja energije.

Pored redovnih ESG aktivnosti, Udovičić je podsjetio na „zelenu“ komponentu ljetnje kampanje Telekoma – Green Telekom Prepaid Tourist, u okviru koje se od svakog prodatog Tourist prepaid paketa donira 0,15 eura Nacionalnim parkovima Crne Gore.

Telekom
foto: Telekom

Tokom ove godine, odlične rezultate je ostvarila i kampanja "Inspirisani prirodom", fokusirana na reciklažu starih telefona. U oblasti digitalne inkluzije ističe se gotovo dvodecenijska saradnja Crnogorskog Telekoma sa Ministarstvom prosvjete, koja obuhvata pružanje usluge besplatnog interneta svim matičnim jedinicama osnovnih i srednjih škola, te predškolskim ustanovama, kao i poboljšavanje infrastrukture za ustanove za koje postoje preduslovi za prebacivanje na savremenija rješenja.

( Telekom )