CompanyWall Business: Biznis.rs objavio listu najuspješnijih malih, srednjih i velikih preduzeća u Crnoj Gori

Portal Biznis.rs koristeći podatke vodeće regionalne bonitetne kuće CompanyWall Business, i ove godine je izdvojio po 99 najuspješnijih preduzeća u Crnoj Gori i to u tri kategorije: mala, srednja i velika. U izbor najuspješnijih ulazila su samo preduzeća koja su, pored ispunjavanja kriterijuma veličine za svrstavanje u jednu od tri kategorije, i pozitivno poslovala.

2455 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CompanyWall
Foto: CompanyWall

Prema godišnjem izvještaju zavoda za statistiku Monstat u 2023. godini ukupan broj privrednih društava u Crnoj Gori iznosio je 54.094.

Velika preduzeća u svakoj privredi doprinose ekonomskom razvoju stvaranjem radnih mjesta i povećanjem bruto domaćeg proizvoda (BDP). Imajući u vidu da je crnogorska ekonomija mala, broj velikih preduzeća je, takođe, mali , jer ih je svega 59.

Srednja preduzeća, kao i mala, veoma često se upotrebljavaju kao sinonimi za privatni sektor i preduzetništvo i predstavljaju okosnicu razvoja privrede jedne zemlje. Srednjih preduzeća u Crnoj Gori ima 328, a malih, koja čine oko 99,3 odsto svih privrednih društava u zemlji, čak 53.707.

Dok su među velikim, najbolje poslovala ona preduzeća koja se bave energetikom, trgovinom, finansijama i građevinskom industrijom, tabela najuspješnijih srednjih preduzeća u Crnoj Gori, prikazuje otprilike ravnomeran broj finansijskih, građevinskih i prerađivačkih firmi, dok se poslovanje malih, ali najbrojnijih preduzeća, u ogromnoj mjeri zasnivalo na porodičnim firmama iz oblasti trgovine, ugostiteljstva i turizma.

Nimalo lak zadatak rangiranja najuspješnijih preduzeća iz sve tri kategorije veličina u Crnoj Gori, portal Biznis.rs sproveo je obuhvatajući ključne parametre poslovanja, izračunate na osnovu informacija iz godišnjih finansijskih izvještaja kompanija, koje je Biznis.rs ustupio analitički partner CompanyWall.

Ti parametri su ukupni prihodi, neto dobit, dodata vrednost po zaposlenom, indeks rasta prihoda u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu, EBITDA u 2023. u odnosu na 2022. godinu, kao i kriterijum zaduženosti. Svi parametri kojima se po važnosti dodeljuje različita ponderska vrednost, ulaze u jedinstvenu matematičku formulu. Primera radi, kriterijum dodate vrijednosti po zaposlenom imao je najjači ponder, pa potom dobit i rast dobiti, a zatim prihodi i rast prihoda. Ovim načinom izračunavanja dobija se set parametara kojim se dolazi do objektivne slike poslovanja velikih preduzeća u Crnoj Gori.

Iz rangiranja automatski su ispale firme koje su u likvidaciji, neaktivne ili u predstečajnom postupku, ili čiji neto dug, odnosno razlika između kratkoročnih obaveza i obrtne imovine, prevazilazi petostruku vrijednost EBITDA.

Najbolji rezultati poslovanja

Prvo mesto liste crnogorskih najuspešnijih velikih preduzeća portala Biznis.rs zauzela je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) koja trguje električnom energijom. Njeni, a ujedno i najveći ukupni prihodi u kategoriji velikih preduzeća na kraju prošle godine, iznosili su 531.258.269,00 evra. Treba naglasiti i to da EPCG prošle godine nije bila na listi uspešnih, što umnogome pomijera zbirni rezultat prihoda velikih preduzeća, s obzirom na samu veličinu i značaj EPCG-a.

U trci za najuspešnije, drugo mesto pripalo je firmi Voli trade sa ukupnim prihodima u iznosu od 356.305.668,00 evra, dok se na trećem mestu našla kompanija Jugopetrol koja je prihodovala sa 254.192.187,00 evra.

Portal Biznis.rs na vrh liste najuspešnijih srednjih preduzeća Crne Gore izdvojio je podgoričko preduzeće Plus, koje trguje na veliko duvanskim proizvodima i koje je ostvarilo ukupne prihode u iznosu od 73.287.807 evra.

Drugo mesto liste zauzela je Hipotekarna banka sa ukupnim prihodima od 34.780.246,00 evra, dok se Lukoil Montenegro, iako sa većim ukupnim prihodima koji su iznosili 46.674.284,00, ipak našao na trećem mestu.

Prvo mesto Biznis.rs liste najuspešnijih malih preduzeća Crne Gore zauzelo je preduzeće Flystar Flight Support iz Podgorice, koje se bavi uslužnim djelatnostima u avio-saobraćaju. Ono je ujedno imalo i najveće prihode i izuzetnu stopu rasta prihoda u prošloj godini, od čak 203 procenata, na 19.846.381 evra.

Odmah ispod njega, na drugom mestu najuspešnijih, našlo se preduzeće Kompas Montenegro sa ukupnim prihodom od 17.256.802 evra, dok je na trećem sa nešto nižim ukupnim prihodom od 16.712.052 evra, završila kompanija Euro Petrol CG.

Na portalu Biznis.rs pogledajte kompletne tabele najuspešnijih preduzeća u Crnoj Gori.

Potvrda pouzdanosti

Od velikog je značaja naći se na listi 99 najuspešnijih preduzeća portala Biznis.rs, jer to predstavlja i svojevrsno priznanje za uspješno poslovanje, ali i potvrdu budućim poslovnim partnerima da se radi o pouzdanom preduzeću, što je u savremenom poslovnom svijetu jedan od najbitnijih faktora za saradnju. O tome svedoče i desetine hiljada klijenata CompanyWall Business platforme, na kojoj se može pristupiti trenutnim i najpouzdanijim finansijskim izveštajima svih preduzeća koja posluju kako u Crnoj Gori, tako i širom regiona.