Bojana je dokazala kvalitet, imamo velika očekivanja

Tačno je da je ovaj turnir novi za nas, ali nam ne pada na pamet da ne ciljamo najbolji rezultat - kaže Nikola Ružić, trener crnogorske bokserke Bojane Gojković, pred debi na Olimpijskim igrama

8544 pregleda 9 komentar(a)
Bojana Gojković i selektor Nikola Ružić imaju velika očekivanja u Parizu, Foto: BSCG
Bojana Gojković i selektor Nikola Ružić imaju velika očekivanja u Parizu, Foto: BSCG

Crnogorsku tradiciju uspješnih rezultata borilačkih sportova na Olimpijskim igrama u hali Pariz Nord braniće dama - 20 godišnja Budvanka Bojana Gojković biće prva naša učesnica najvećeg turnira u plemenitoj vještini.

Na put ka Gradu svjetlosti i turniru 22 najbolje bokserke svijeta u kategoriji do 54 kilograma, zajedno sa svojim trenerom u BK Budva i selektorom Nikolom Ružićem mlada bokserka je krenula danas, zajedno sa vaterpolistima, teniserkom Dankom Kovinić i plivačima Jovanom Kuljačom i Milošem Milenkovićem.

Na turniru, inače, među 22 najbolje nema domaćih bokserki i prvi put su i bokseri zemlje organizatora OI do plasmana morali kroz kvalifikacije. Tako da boks prvi put od Seula 1988. neće biti “poligon” za popravljanje bilansa medalja domaćina Igara.

- Bojana je rezultatima dokazala kvalitet i imamo velika očekivanja. Na svako takmičenje do sada smo pošli sa optimizmom i ambicijom da ostvarimo najbolji rezultat. Tačno je da je ovaj turnir novi za Bojanu i mene, ali nam ne pada na pamet da ne ciljamo najbolji rezultat. Po meni je najvažnije da Bojana da maksimum na olimpijskom turniru. To očekujem, a za uspjeh treba i sportske sreće i božije volje - rekao je Ružić za “Vijesti”.

Tek nedavno riješeni decenijski problemi u upravljanju džudom, a sebični interesi rukovodstva Svjetske karate federacije lišili su i našu supertalentovanu generaciju olimpijskog sna, dok u tekvondou tek stasava generacija ogromnog potencijala.

I boks je u problemu, jer zbog sukoba MOK sa Svjetskom adocijacijom - IBA, na OI u Parizu je plemenita vještina jedina van okrilja matične federacije. Turnire, kvalifikacione i olimpijski, organizuje MOK, ali sa pola zvaničnih kategorija.

Tako priliku da se kvalifikuju nisu ni imali najbolji bokser Evrope do 86 kilograma Petar Liješević i bronzani sa Evropskog prvenstva u lakoj kategoriji Tomislav Đinović. I Gojkovićeva je imala problem, pred kvalifikacioni turnir na Tajvanu je spustila kilograme kategoriju ispod, a nakon dvije pobjede u borbi za Pariz sporno je izgubila od šest godina starije prvakinje Azije Ven Huan iz Tajpeja. Crnogorski olimpijski komitet je, uz Bokserski savez, urgentnom žalbom prema MOK-u izdejstvovao specijalnu pozivnicu za Bojanu.

- Žrijeb je 25. jula, dva dana kasnije prve borbe. Nakon žrijeba imaćemo jasniju sliku i pripremiti strategiju za borbu. Bilo bi dobro da njena borba ne bude prva i pripremimo se i za sudijski kriterijum. A rivalke sve poznajemo. U Italiji smo se pripremali 12 dana u čuvenoj bokserskoj bazi u gradu Asisi. Tamo je akcenat bio na borbenoj praksi i to smo maksimalno iskoristili. Odradili smo šest sparing mečeva sa bokserkama koje su kvalifikovane na Olimpijske igre, tako da dalje ne treba komentarisati kvalitet rada - istakao je Ružić.

Prvog dana su šest mečeva, u kojima će se pobjednice priključiti srećnijima u žrijebu osmine finala. Te borbe su na programu 30. jula, a 1. avgusta borbe za medalje - četvrtfinala. Polufinala su 4, a finale 8. avgusta.

- Zadovoljan sam pripremama, jer je Bojana iz dana u dan sve bolje kontrolisala borbu, osjećala distancu. Ostatak priprema do odlaska u Pariz odradili smo u Budvi. Tu je akcenat bio na brzini, taktičko-tehničkim detaljima uz regulaciju propisane kilaže. Bojana je jedna od tri najmlađe učesnice borbi u Pariz Nord areni, ali je sa šest velikih finala dokazala kvalitet. Ima tu rivalki kojima taktički ne odgovara, a tačno je da bi zbog stila i mi željeli da izbjegnemo pojedine rivalke. No, trudimo se da o tome ne razmišljamo i da ne trošimo uzalud energiju. Znaćemo sve nakon žrijeba. Bez ambicija i velikih očekivanja ne bismo ni išli u Pariz - zaključio je Ružić.

Bonus video: