Još jedna propuštena šansa: Protiv Amerikanaca je biti ili ne biti

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore ponovo poražena na peterce na olimpijskom turniru u Parizu - bolja je bila Italija (11:9) u duelu u kojem je naša selekcija u posljednjoj četvrtini propustila svih pet napada s igračem više. U subotu ključni duel sa SAD

54314 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Tri poraza crnogorskih vaterpolista na olimpijskom turniru u Parizu - svaki je na svoj način bio različit, a opet je svaki od njih imao toliko sličnosti da se vara onaj ko misli da su rezultati u mečevima sa Hrvatskom, Grčkom i Italijom samo loša sreća.

„Barakude” su na premijeri na rutinu u samo nekoliko minuta napravile razliku, a protiv Helena i „setebela” je Crna Gora bila na korak od podviga - mogla je da upiše šest bodova i slavi plasman u četvrtfinale, ali je doživjela da osvoji samo dva jer su je koštali peterci. I jer nije bila prava u presudnim momentima...

Ovaj tim Vladimira Gojkovića ima ludu energiju, pokazao je da njome može da nadomjesti nedostatke u odnosu na favorite, ali u egal utakmicama - a takva je bila svaka do sada u Parizu - Crnoj Gori nedostaje mirnoća pred golom rivala da zada konačan udarac.

Tako je bilo protiv Grčke, slično se dogodilo i u duelu sa Italijom, iako je naša selekcija bila ta koja je praktično sve vrijeme jurila prednost protivnika.

„Bila je drugačija utakmica nego protiv Grčke, sa mnogo presinga na obje strane i vjerovao sam da možemo da je riješimo u regularnom dijelu. Imali smo i prilike da to uradimo, a penali su uvijek lutrija”, rekao je Gojković.

Crna Gora je povela preko Vasilija Radovića, Italijani preokrenuli, a nakon prve četvrtine je bilo 2:2. Koliko je bio izjednačen duel u „Akvatik centru” govori i to da je nakon svake četvrtine rezultat bio neriješen - 2:2, pa 4:4, onda 7:7, sve do konačnih 8:8.

Nijedan tim nije imao prednost veću od jedan razlike, nije realno bio ni blizu da se odlijepi, ali opet je utisak da je crnogorska selekcija ta koja je propustila idealnu šansu.

Tako je samo u prvih minut i po posljednje četvrtine olako prokockala tri napada s igračem više kod rezultata 7:7, u posljednjih stotinak sekundi je uprskala još dva, pa se ispostavilo da je pogodak Dušana Matkovića (na 2.34 do kraja) osigurao peterce.

U njima se istakao odlični Dejan Lazović sa dvije odbrane (Franćesku di Fulviju i Edoardu di Somi), ali nije bilo dovoljno, jer su na drugoj strani neprecizni bili Marko Mršić, Bogdan Đurđić i Vlado Popadić (pogodio je samo Stefan Vidović u prvoj seriji).

Iza Crne Gore su tri derbija, završena su tako kako su završena, ali je i prije i nakon njih bilo jasno da sve staje u narednu utakmicu - protiv Sjedinjenih Američkih Država (subota od 16.35) koja je vjerovatno najbitnija na turniru jer može da otvori ili zatvori vrata četvrtfinala.

„Ništa se ne mijenja, svakako moramo da dobijemo Amerikance da bismo došli do četvrtfinala. Ali, i ne mora se ništa jer su ovdje sve vrhunske ekipe. SAD su sjajan sastav, spremali smo se sa njima i znamo šta možemo da očekujemo. Cilj je da dođemo do osam najboljih, probali smo to kroz prethodne tri utakmice, probaćemo i u naredne dvije. Slijedi duel u kojem nema popravnog i toga smo svjesni”, kazao je Gojković.

CRNA GORA - ITALIJA 9:11 - NAKON PETERACA (2:2, 2:2, 3:3, 1:1)

Pariz - „Akvatik centar”. Gledalaca: 4.600. Sudije: Margeta (Slovenija), Cvart (Holandija). Igrač više: Crna Gora 14 (6), Italija 12 (3). Peterci: Italija 2 (1).

Crna Gora: Lazović (sedam odbrana i peterac), Mršić, Perković, Vujović 1, Mačić, Popadić 3, Vidović, Đurđić, Đ. Radović 1, Spaić, Matković 2, V. Radović 1, Tešanović.

Italija: Del Lungo (dvije odbrane), Di Fulvio 2, Veloto, Đanaca 1, Fondeli 1, Kondemi, Rencuto Jodiće, Ećenike 2, Prešuti 1, Bruni, Di Soma, Joki Grata 1, Nikozija (četiri odbrane).

Standings provided by Sofascore

Bonus video: