Utakmica istine za „ajkule”

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore odlične partije u prva tri kola Olimpijskih igara nije krunisala na pravi način, danas je meč u kojem nema pravo na grešku - mora da savlada Sjedinjene Američke Države (16.35) kako bi otvorila put do četvrtfinala. Poraz u regularnom dijelu bi značio eliminaciju

28031 pregleda 49 reakcija 14 komentar(a)
Vaterpolisti sada moraju da dobiju Amerikance: Dejan Lazović, Foto: COK/Aniko Kovacs
Vaterpolisti sada moraju da dobiju Amerikance: Dejan Lazović, Foto: COK/Aniko Kovacs

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Crnogorski vaterpolisti moraju da promijene “čip”, iz uloge autsajdera sada moraju da pređu u ulogu (blagog) favorita i uhvate posljednji voz za četvrtfinale Olimpijskih igara.

Porazi od Hrvatske, pa na peterce od Grčke i Italije (za osvojena dva boda) dali su nagovještaj da “ajkule” imaju kvalitet za završnicu, ali danas je momenat kada je jedino važan rezultat - traži se prva pobjeda u Parizu kojom bi tim Vladimira Gojkovića otvorio vrata nokaut faze.

Našu selekciju čeka meč sa Sjedinjenim Američkim Državama (16.35) i poraz u regularnom dijelu bi značio eliminaciju već u grupi - niko ne želi ni da pomisli na takav epilog, ali situacija je takva da Crna Gora mora da osjeti strah. Pogotovo poslije tri objektivno odlične utakmice od kojih nijedna nije krunisana na pravi način.

- Ništa se nije promijenilo na psihološkom planu, iako porazi sigurno ne prijaju. Kako god da smo igrali, a bilo je stvarno dobro, ne mogu da učine da smo zadovoljni i da osjećamo neku vrstu satisfakcije. Sada je pred nama ključna utakmica na putu ka četvrtfinalu i spremni smo da se pokažemo. Ovog puta da odigramo dobro i da se to vidi na rezultatu - jasan je centar Vladan Spaić.

Amerikanci su na startu poraženi od Italije, onda su savladali Rumuniju, pa izgubili od Grčke - u Parizu nisu na svom nivou, ali potencijal ekipe koju vodi Dejan Udovičić je veliki.

- U posljednjih osam godina je ovo najbolji američki tim, a najveće oružje mu je centar Ben Halok kojeg moramo da iskontrolišemo. Ako to uspijemo, onda smo u prednosti - dodao je Spaić.

EGAL MEČEVI - MALO NAM FALI DA POČNEMO DA IH POBJEĐUJEMO

Po svemu viđenom do sada na turniru, Crna Gora je pokazala da joj je mesto među osam najboljih...

- Šteta je što nismo pobijedili makar jedan meč. Mislim da je to trebalo da se dogodi. Pogotovo protiv Grčke, a i u duelu s Italijom smo imali kontrolu. Malo smo je, istina, izgubili u trećoj četvrtini, ali smo se brzo vratili i mogli da privedemo meč kraju i prije peteraca. Malo nam fali očigledno - iskustvo, možda i mirnija glava u odlučujućim momentima da bi se donijela prava odluka, ali se nadam da ćemo to popraviti i početi da pobjeđujemo ovako izjednačene utakmice - kazao je Spaić.

POPADIĆ: NAVIKLI SMO NA OVU VRSTU PRITISKA

Vlado Popadić je u prve tri utakmice dao devet golova i najbolji je pojedinac u crnogorskom timu - potrebno je da na tom nivou bude i protiv Amerikanaca da bi “ajkule” bile blizu pobjede.

- Odigrali smo tri najbolja meča - nismo ih naplatili, ali ovo je put kojim treba da idemo, jer se vidjelo da sa svima možemo da se nosimo. Ne treba da zaboravimo partije protiv Hrvatske, Grčke i Italije, to mora da nam ostane u podsvijesti i da uradimo sve da tako nastavimo. S takvim pristupom će protiv Amerikanaca biti druga priča - ovo je finale prije finala za nas - istakao je Popadić.

SAD su prava prijetnja ako nametnu svoj ritam.

- To je napadačka ekipa, fizički moćna. Ima najdominantnijeg centra na svijetu i svi će ostati dosljedni da, prije svega, njega ispoštuju. A opet, ako vide da ne ide, imaju druge kvalitete kojima mogu da se okrenu - poručio je Popadić.

Ulog je ogroman, a rivali se dobro poznaju, nedavno su i sparingovali u Los Anđelesu.

- Navikli su na utakmice koje puno znače, imali smo ih dovoljno ove godine - od duela s Francuskom na Evropskom prvenstvu, onda i protiv SAD u Dohi... Tada smo izašli kao pobjednici, vjerujem da će tako biti i sada - optimista je Popadić.

Američki tinejdžer: Moramo bolje, u suprotnom idemo kući

Sjedinjene Američke Države nisu impresionirale u prve tri utakmice na turniru - imaju tri boda (savladale su samo Rumuniju) i utisak je sasvim drugačiji u odnosu na onaj koji su ostavile “ajkule” s osvojenim bodom manje.

Ipak, ono što je bilo, mora da se zaboravi - Crna Gora u vodi “Akvatik centra” treba da pokaže da je bolja i da tako dođe na korak od četvrtfinala koje je u ovom momentu jedina opsesija u nacionalnom timu. No, isto žele i “jenkiji”...

- Od početka turnira smo pretpostavljali da nam od utakmice sa Crnom Gorom mnogo toga zavisi. Nismo do sada bili na svom nivou, mada ima stvari kojima možemo da budemo zadovoljni, ali generalno moramo bolje ili će se naš olimpijski san završiti u grupi - rekao je Rajder Dod, 18-godišnji adut SAD.

Bonus video: