„Ajkule” na prekretnici - sa Gojkovićem ili nekim drugim

Četiri i po godine nema medalje, isto toliko je prošlo od posljednjeg plasmana u polufinale na najvećim takmičenjima - da li je došao momenat da crnogorski vaterpolisti dobiju novog selektora?

23558 pregleda 109 reakcija 43 komentar(a)
Gojkoviću ističe ugovor, narednih dana donosi odluku o budućnosti, Foto: COK/Aniko Kovacs
Gojkoviću ističe ugovor, narednih dana donosi odluku o budućnosti, Foto: COK/Aniko Kovacs

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Pred početak Olimpijskih igara se vjerovalo da je vaterpolo turnir u Parizu jači nego ikad, a dešavanja u grupi u kojoj je bila crnogorska reprezentacija ne samo da su potvrdila već su i nadmašila ta očekivanja.

Bilo je svega - Hrvatska je, na primjer, savladala Crnu Goru i Grčku, a glatko izgubila od Italije i Sjedinjenih Američkih Država. SAD su poslije dva poraza i ne baš uvjerljivih izdanja (protiv Italije i Grčke) deklasirale Crnu Goru i Hrvatsku, dok su Italijani jedini poraz u grupi doživjeli u posljednjem kolu od Helena.

Bila je to grupa u kojoj jednostavno ništa nije moglo da se predvidi, u kojoj je svako pobijedio svakog - jedina ekipa koja je u takvom odnosu snaga i kvaliteta ostala bez ičega su “ajkule”. U grupi u kojoj se greške skupo plaćaju izgleda da ih je bilo previše.

Tim Vladimira Gojkovića je imao četiri poraza, od toga dva nesrećna i na peterce, ali i sreća je relativna stvar, mora da se zasluži, pa naš nacionalni tim mora da zna da je sve utakmice izgubio zato što je makar za nijansu (izuzetak je duel sa “jenkijima” kada je nadigran u svakom smislu) u trenucima kada se lomilo bio slabiji rival u bazenu “Akvatik centra”.

Crna Gora ni poslije četiri i po godine nije mogla do medalje, od tada se nije domogla ni polufinala na najvećim takmičenjima, a da li u naredni olimpijski ciklus kreće s istim selektorom - to je pitanje koje će se riješiti možda već ove ili naredne sedmice.

“SVE ĆE SE ZNATI NAREDNIH DANA”

Vladimiru Gojkoviću, naime, završetkom Olimpijskih igara ističe ugovor. Spekulacija nema puno, a ono što može da se čuje navodi na zaključak da će nakon devet godina napustiti tu funkciju. Preuzeo je selekciju u avgustu 2015, na njegovom debiju (januar 2016) stiglo je evropsko srebro osvojeno u Beogradu, a četiri godine kasnije i bronza sa EP (Budimpešta). Ima i dvije titule u Svjetskoj ligi...

- Moja komunikacija s ljudima iz Saveza je odlična i pričaćemo narednih dana. Sada je malo drugačija situacija jer nam je predsjednik na liječenju u Turskoj, ali donijećemo odluku i saopštiti je - rekao je Gojković.

Na pitanje šta je njegova želja kada je u pitanju nastavak karijere, u svom stilu je odgovorio:

- Nijednom nisam iznio želju prije nego obavim razgovor sa čelnim ljudima u Savezu s kojima svih ovih godina imam izuzetnu saradnju. Tako da ću sačekati da prvo razgovaram s njima - kazao je Gojković.

TEŠANOVIĆ: NIKADA NIJE BILO OVAKO IZJEDNAČENO

Kapiten Petar Tešanović je u Parizu imao ulogu drugog golmana, branio je samo u duelima sa Grčkom i Rumunijom, mada je i Dejan Lazović pokazao da je i dalje jedan od najboljih čuvara mreže na svijetu.

- Stvari u svjetskom vaterpolu nikada nisu bile ovako izjednačene i neizvjesne. Devet ili 10 reprezentacija znaju da imaju šansu, da svako svakog može da dobije. Kvalitet, duža rotacija, glava - sve to igra ulogu u presudnim momentima - istakao je Tešanović.

Realnost je takva, neko će reći da je surova, ali Crna Gora nije više vaterpolo elita. Nije odavno, ali se iz ljeta u ljeto i iz takmičenja u takmičenje to potvrđuje.

- Niko nije želio da nastup u Parizu završimo u grupi i da budemo deveti. Mogli smo bolje, to je sigurno. Spremali smo se kompletan olimpijski ciklus, svakog ljeta trenirali po nekoliko mjeseci, ali isto su radile i druge reprezentacije koje mnogo ulažu u vaterpolo. Amerikancima se, na primjer, to sada vratilo, ali sam siguran da ćemo nastaviti da budemo konkurentni u budućnosti. Svi moramo da uradimo sve da bude tako - istakao je Tešanović.

Bonus video: