Pariz označio kraj Vladove vladavine

Promjena koja je mogla da se nasluti - Vladimir Gojković nakon devet godina napustio klupu vaterpolo reprezentacije Crne Gore

20593 pregleda 36 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Pred polazak crnogorske reprezentacije u Pariz je u vaterpolo krugovima i moglo da se čuje da Vladimir Gojković neće ostati selektor nakon Olimpijskih igara.

Možda bi se i nešto promijenilo da je naša selekcija u Gradu svjetlosti napravila dobar rezultat (da je stigla, recimo, do polufinala i borbe za medalju), ali nakon što je prvi put u istoriji ostala bez nokaut faze očigledno da više dileme nije bilo.

Vaterpolo delegacija je Pariz napustila još u utorak, dva dana kasnije je došlo do promjene - Gojković više nije selektor, neće produžiti ugovor koji mu je istekao završetkom Igara. Stavljena je tako tačka na Vladovu devetogodišnju vladavinu na klupi seniorske selekcije.

- Imao sam veliku čast da obavljam funkciju selektora vaterpolo reprezentacije Crne Gore. Za mene najveće moguće dostignuće u trenerskoj karijeri je biti selektor u svojoj zemlji - rekao je Gojković u izjavi koju je objavio Vaterpolo i plivački savez.

Nije Crna Gora s njime dostigla visine koje su svi željeli.

- Hvala trojici predsjednika Saveza s kojima sam sarađivao - sve vrijeme sam osjećao apsolutnu podršku s njihove strane, kao i od strane svih članova upravnih odbora. Takođe, hvala svim sportskim radnicima, trenerima s kojima sam sarađivao i naravno svim igračima. Nadam se da će crnogorski vaterpolo da ide uzlaznom putanjom, a ja ću se uvijek truditi, koliko mi mogućnosti budu dozvoljavale, da budem na raspolaganju vaterpolu u Crnoj Gori - kazao je Gojković.

Legendarni vaterpolista je u avgustu 2015. na klupi naslijedio Ranka Perovića, nakon što je uspješno počeo trenersku karijeru u svom Jadranu.

Debi nije mogao da bude bolji, Crna Gora je u Beogradu u januaru 2016. osvojila evropsko srebro, ali tada je još bila jedna od najboljih ekipa na svijetu - sa braćom Janović, Aleksandrom Ivovićem, Predragom Jokićem...

Nakon toga je, ipak, viđeno još samo jedno odličje s najvećih takmičenja - bronza u Budimpešti 2020. Pamte se i dvije titule u Svjetskoj ligi - 2018. i 2021. S njim na klupi su “ajkule” poslije Olimpijskih igara u Tokiju drastično podmladile ekipu, ali ni ta novija generacija nije ispunila očekivanja - tako naša reprezentacija već četiri i po godine nije “ugledala” polufinale.

Rezultati nisu bili dovoljno dobri, igre takođe, a ni odnosi unutar i oko reprezentacije, pa se pamti da su u Gojkovićevom mandatu prije vremena kapicu seniorske reprezentacije “skinuli” Darko Brguljan, Aleksandar Radović, Nikola Vukčević, Vjekoslav Pasković...

Crna Gora je ove godine imala tri velika takmičenja - na EP i SP u januaru odnosno februaru je igrala četvrtfinale, na OI u Parizu ni to nije mogla - pamtiće se da se Gojković oprostio utakmicom s Rumunijom koja nije imala nikakav rezultatski značaj.

- Iako je odlazak na Olimpijske igre sam po sebi veliki uspjeh, pogotovo zato što je vaterpolo reprezentacija bila jedina plasirana ekipa iz Crne Gore, u razgovoru s Vladom smo bili zajedničkog stava po ovom pitanju. Želim da mu zahvalim na više nego predanom radu i postignutim rezultatima. Ubijeđen sam da će u budućnosti Vlado još mnogo dati crnogorskom vaterpolu - istakao je predsjednik VPSCG Đuro Marić.

Nacionalni tim je tako na novom početku, u projekat “Los Anđeles 2024” će ući s novim selektorom.

Bonus video: