London 2012: srebro za sva vremena

Istorija je ispisala prije 12 godina - osvojena je prva medalja za Crnu Goru sa Olimpijskih igara u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva

3437 pregleda 2 komentar(a)
Foto: COK
Foto: COK

Jedinstveni Mister Bin (Rouan Etkinson) na svoj način je “mučio” Londonski simfonijski orkestar, veče je kroz četiri sata programa na najljepši način prikazalo kulturu (prije svega muzičku) i humor Velike Britanije, a kraljica Elizabeta II je neposredno prije otvaranja “iskočila” iz helikoptera sa Džejmsom Bondom (Danijel Krejg)...

Bio je to spektakl koji će se pamtiti, remek-djelo kojim su zvanično otvorene Olimpijske igre u Londonu - Igre koje će se zlatnim slovima upisati u istoriju crnogorskog sporta.

Naša zemlja se drugi put samostalno pojavila na najvećem sportskom spektaklu, a zahvaljujući rukometašicama ušla je među besmrtne olimpijske nacije.

NAKLON ZA “LAVICE”

Debi na Olimpijskim igrama zlatna generacija crnogorskih rukometašica uljepšala je prvom medaljom za našu zemlju u istoriji - srebrnom, koja bi da nije bilo pristrasnog suđenja sestara Bonaventura vjerovatno bila zlatna.

Izabranice Dragana Adžića pravu formu nisu pronašle u grupnoj fazi, prošle su kao četvrtoplasirane, ali onda je svijet upoznao njihovu rukometnu klasu...

Bojana Popović i Maja Savić su na svom oproštajnom turniru bile prave vođe, Katarina Bulatović je “bombardovala” protivničke golmanke, sve ostale bile na vrhunskom nivou - padale su Francuska i Španija, a u finalu su Norvežanke uz pomenutu sudijsku pomoć “zagrizle” zlato.

Svoja imena tog nezaboravnog ljeta pored Temze zlatnim slovima su ispisale Marina Vukčević (sada Rajčić), Radmila Miljanić (sada Petrović), Jovanka Radičević, Ana Đokić, Marija Jovanović, Ana Radović, Anđela Bulatović, Sonja Barjaktarović, Maja Savić, Bojana Popović, Suzana Lazović, Katarina Bulatović, Majda Mehmedović i Milena Knežević (sada Raičević).

“AJKULE” POKLONILE BRONZU

I dok se Crna Gora radovala uz “lavice” još jednom je tugovala zbog bolnog kraja Igara za vaterpoliste. “Ajkule” su tada igrale fantastičan turnir, a kako su i ovog puta izgubile meč za bronzanu medalju vjerovatno ni danas nikome iz tog tima nije jasno. Imali su igrači Ranka Perovića na šest i po minuta do kraja utakmice sa Srbijom ogromnih 11:8, a meč su izgubili 12:11.

Na tim Igrama kapicu Crne Gore nosili su Denis Šefik, Draško Brguljan, Vjekoslav Pasković, Antonio Petrović, Dragan Drašković, Aleksandar Radović, Mlađan Janović, Nikola Janović, Aleksandar Ivović, Boris Zloković, Vladimir Gojković, Predrag Jokić i Miloš Šćepanović.

Debitovao je tada jedriličar Milivoj Dukić, koji će ovog ljeta u Parizu nastupiti na četvrtim Igrama zaredom, a osim njega, “ajkula” i “lavica” našu zemlju su predstavljali i džudista Srđan Mrvaljević (nosio zastavu na svečanom otvaranju), zatim Slađana Perunović, Danijel Furtula (atletika), Boško Drašković (boks) i Nikola Šaranović (streljaštvo).

LEGENDE FELPS I BOLT

Apsolutni heroji Igara u Londonu bili su najbrži čovjek svih vremena Jusein Bolt i plivač Majkla Felps, a s njima i Misi Frenklin, Je Šiven, Dejvid Rudiša...

“Munja s Jamajke” je ušla u istoriju atletike odbranivši olimpijska zlata na 100, 200 i 4x100 metara.

S druge strane, “metak iz Baltimora” postao je najtrofejniji olimpijac svih vremena, pošto je osvojio ukupno 22 medalje, od čega je 18 bilo zlatnih. Poslije osam zlata u Pekingu, Felps se u Londonu okitio sa šest odličja - četiri zlatna i dva srebrna.

Uz rame mu je stala tinejdžerska senzacija i drugarica iz plivačke reprezentacije, 17-godišnja Misi Frenkin sa četiri zlatne i jednom bronzanom medaljom. Senzacija je bila godinu mlađa djevojčica iz Kine Je Šiven koja je osvojila zlatne medalje na 200 i 400 metara mješovito, uz svjetski rekord na dužoj dionici.

Legendarni Kenijac Dejvid Rudiša oborio je svjetski rekord u trci na 800 metara (1:40,91), košarkaši SAD predvođeni Lebronom Džejmsom osvojili su novo zlato, Serena Vilijams i domaći heroj Endi Marej obilježili su teniski turnir, a Igre u Londonu ostaće upamćene i po prvom nastupu sportiskinja iz Saudijske Arabije, Bruneja i Katara.

Bonus video: