Olimpijski dnevnik: Dan na “Šatrijeu”, mjestu gdje su se okupile teniske legende

“Vijesti” ispratile početak teniskog turnira na Olimpijskim igrama, igralo se samo na terenima sa krovom zbog kiše koja gotovo da nije stala

11520 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rolan Garos je od 26. maja do 9. juna bio poprište spektakularnih teniskih duela, sa njega se pamte povreda i povlačenje Novaka Đokovića, te titule Karlosa Alkarasa, odnosno Ige Sfjontek, a pedesetak dana nakon posljednjeg meča na glavnom terenu “Filip Šatrije” je počeo novi veliki turnir - olimpijski.

Bez Janika Sinera (povukao se zbog upale krajnika), ali prvi dan teniskog turnira je pokazao da kiša možda može da utiče na organizatora, ali ne i na navijače.

Padala je nemilosrdno drugi dan zaredom u Gradu svjetlosti, ali kada se oko podneva rijeka ljudi stuštila ka Bulonjskoj šumi, bilo je jasno da prvi dan na turniru ne može da razočara. Iako je u jednom momentu kompletan program na otvorenim terenima otkazan...

Nije smetalo to nikom, pa je oko 14 sati plato ispred “Šatrijea” bio vjerovatno najposjećenije mjesto u Parizu - gledaocima je pozivnica bila pobjeda Ige Sfjontek nad Rumunkom Irina-Kamelijom Begu jer je to bio znak da se bliži duel Novaka Đokovića sa Metjuom Ebdenom.

Tenis
foto: Admir Haverić

Nije Australijanac bio prijetnja za čovjeka koji juri prvo olimpijsko zlato (6:0, 6:1), a nije se ni očekivalo da bude s obzirom na to da je u pitanju dubl igrač i neko ko je u singlu posljednji meč odigrao prije dvije godine...

- Zvanično mogu da kažem da sam završio karijeru u singlu nakon ovakvog poraza. Čast mi je što sam u ovom momentu dijelio teren “Šatrijea” sa Novakom - rekao je raspoloženi Ebden.

I glavni utisak meča, osim Đokovićeve rutinske partije, bio je kako je Ebden “natjerao” navijače da mu daju podršku.

Iz poena u poen i gema u gem je postajalo jasnije da duel neće dugo trajati, a onda se oko 15 hiljada gledala na stadionu “okrenulo protiv” trostrukog osvajača Rolan Garosa i potrudilo se da Australijanca pogura do makar jednom gema.

I kada je Ebden osvojio ono što je želio, dobio je ogromne ovacije - nije ni pokušao da sakrije koliko mu znače, pa je poslije slavljeničke gestikulacije prema publici po ramenu potapšao Đokovića dok su išli na kratak predah.

Četiri sata kasnije, takođe pod zatvorenim krovom ali i uključenim reflektorima, šljaku koju je gazio Đoković su prošli i Rafael Nadal i Karlos Alkaras koji su igrali meč u dublu.

Rafa je na ovom istom terenu nestvarnih 14 puta proslavio titulu na RG, ove godine nije nastupio, dok je Karlitos u naletu nakon što je početkom juna osvojio Pariz, a nedavno i Vimbldon.

Rafael Nadal i Karlos Alkaras
foto: Reuters

Turnir je tek počeo, Nadala danas čeka prvo kolo u singlu, a ako ga dobije i poslastica u ponedjeljak u 2. rundi protiv Đokovića.

Odavno se traži karta više za potencijalni duel gladijatora koji bi lako mogao da bude i posljednji s obzirom na to da se Rafi bliži kraj karijere.

Bonus video: