Olimpijski dnevnik: Sunčani kraj jula - Igre kao da su tek sad počele

Nedjelja rezultatski nije bila dobra za crnogorske sportiste na Igrama, ali je koliko-toliko raspoloženje popravilo sunce koje je nakon tri dana obasjalo Pariz

22058 pregleda 40 reakcija 0 komentar(a)
Nakon kišne subote, Pariz je juče obasjalo sunce, Foto: Kevin Coombs
Nakon kišne subote, Pariz je juče obasjalo sunce, Foto: Kevin Coombs

Crnogorska olimpijska delegacija u Parizu je brojala 19 članova, a prvi vikend na Olimpijskim igrama je tu brojku skratio za dva imena - prvo je takmičenje na OI završila bokserka Bojana Gojković, juče je prvi i posljednji meč na turniru odigrala teniserka Danka Kovinić.

Danka je morala da se pomiri s porazom, prejaka je bila Marija Sakari, ali sam dolazak na Olimpijske igre, i to nakon pauze od 10 mjeseci, predstavlja bitan momenat u karijeri za 29-godišnju Novljanku koja valjda napokon može da gleda naprijed - djeluje da su problemi prošlost.

Ako ništa drugo, Danka je juče potpuno ujedinila crnogorsku ekspediciju koja je stigla u Pariz, pa samo vaterpolisti - koji su nekoliko sati kasnije igrali protiv Hrvatske, nisu bili na stadionu “Suzan Lenglan” da daju podršku djevojci koja je u petak veče na Seni imala čast da nosi našu zastavu na ceremoniji otvaranja.

Na tribinama “Lenglana” su pored crnogorskih zvaničnika bili i novinari iz Crne Gore, plivačica Jovana Kuljača sa trenerom Danijelom Franetom, atletičar Darko Pešić... Poseban šmek meču koji je počeo u podne davala je publika koja nije krila simpatije prema Danki. Pogotovo je podigla glas kada je bilo jasno da Kovinićevu ne ide, da je izgubila rutinu u udarcu, kretnjama, pa i samopouzdanju.

Nije Danki ni to pomoglo, ali nije krila da joj treba pozitivna energija.

- Uvijek Francuzi navijaju za mene kada igram na Rolan Garosu. Bila sam malo iznenađena, ali su vjerovatno više navijali, jer su vidjeli da se mučim da nađem ritam i svoj tenis. Hvala im, hvala i našim sportistima koji su došli da me bodre. To mi je značilo. Nažalost, nisam im pokazala tenis koji znam da igram - rekla je Danka nakon duela sa Sakari.

A onda, oko 14.30 je bilo vrijeme da novinari sa Rolan Garosa nastave dalje - da prate vaterpoliste i njihovu premijeru na olimpijskom turniru.

Pravac do kultnog stadiona Sen Deni (gdje je juče na programu bio ragbi), onda još jedna stanica i to je bilo to - stiglo se do “Akvatik centra” taman u momentu da se vidi kako italijanski vaterpolisti briljiraju protiv Sjedinjenih Američkih Država. To su, inače, naredni rivali Crne Gore u grupi A (četvrtak, pa subota).

Bližio se duel “ajkula” sa Hrvatskom, tribine su bile sve punije i crnogorskih i hrvatskih navijača koji su nekoliko puta tokom meča pokušali da nadglasaju jedni druge. Uspijevali su u toj namjeri, sve u granicama ukusa, na kraju su više razloga za zadovoljstvo imale komšije.

Nedjelja rezultatski nije bila dobra za crnogorske sportiste, ali je koliko-toliko raspoloženje popravilo sunce koje je nakon tri dana obasjalo Pariz.

Bonus video: