Olimpijski dnevnik: Džaba je ministarka plivala u Seni

Takmičenja na otvorenim vodama nisu počela po planu zbog zagađenosti rijeke, Parizom istovremeno odzvanjaju riječi selektora hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivice Tucka

15031 pregleda 3 komentar(a)
Sena još nije spremna za sportiste, Foto: Reuters
Sena još nije spremna za sportiste, Foto: Reuters

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara je “proslavila” rijeku Senu, da slika bude potpuna te večeri 26. jula pobrinuli su se sportisti iz svih krajeva svijeta, ali juče se u Parizu o Seni pisalo samo u negativnom kontekstu. Jednostavno je tako moralo da bude...

Ko je u susret Igrama pratio dešavanja zna o čemu se radi, jer se dugo vodila polemika o tome da li sportisti koji moraju da plivaju ovom rijekom treba da budu zabrinuti za zdravlje i da li su u njoj uopšte bezbjedni.

Francuzi su dvije sedmice pred otvaranje OI, naravno, htjeli da skrenu pažnju s problema i u tome su uspjeli makar nakratko. Tako je ministarka sporta Ameli Udea-Kastera plivala u rijeci koja se uliva u Atlantski okean kako bi dokazala svima da je Sena sto odsto čista i da je sve spremno za takmičenja u plivanju.

Tada možda i nije bilo mjesta za paniku, ali jučerašnji dan je “aktivirao” problem, pa je zbog bezbjednosti odgođeno takmičenje u muškom triatlonu. Razlog - voda u Seni je previše zagađena nakon kiše koja gotovo da nije stala u petak i subotu. To je objavio sam organizator, sada bez potrebe da izvrće istinu, tri sata prije nego je takmičenje trebalo da počne.

Triatlon je, inače, prva olimpijska disciplina na Igrama koja mora da se održi u rijeci, a nakon nje slijedi i plivanje na otvorenim vodama. Otežavajuća okolnost može da predstavlja to što se u Gradu svjetlosti i danas očekuju padavine, doduše ne kao što je to bio slučaj prošle sedmice...

Sena je napravila pometnju, a Parizom su juče odzvanjale riječi Ivice Tucka, selektora vaterpolo reprezentacije Hrvatske.

Ne zbog glatkog poraza njegove selekcije od Italije u 2. kolu (ovu izjavu je dao noć ranije), već zbog uslova u Olimpijskom selu koji su natjerali trofejnog stručnjaka iz Šibenika da “eksplodira”.

- Idemo u Hrvatsku kuću da bismo pojeli pravu hranu, jer je ona u Olimpijskom selu katastrofalna. Ako tjerate sportiste da se hrane na pašteti i siru - onda ne vidim poentu Igara. Ljudi su ovdje fenomenalni, ali hrana je loša i ne žalimo se samo mi, već smo od svih čuli isto. Takve stvari su neprihvatljive - sportista zahtijeva ugodan krevet i pravilnu ishranu, a ovdje nema ni jedno ni drugo - grmio je Tucak.

Niko nema dilemu da je Tucak rekao istinu, a valjda uslovi u Olimpijskom selu treba da budu slika svega što ima veze s Igrama...

Bonus video: