Olimpijski dnevnik: Briznula u plač i skrenula pažnju

Skandal u ženskom boksu na Olimpijskim igrama, sve zbog Alžirke Iman Kelif, osobe sa "XY hromozomima"

20693 pregleda 140 reakcija 51 komentar(a)
Borba koja je izazvala skandal u Parizu, Foto: Reuters
Borba koja je izazvala skandal u Parizu, Foto: Reuters

Šesti dan Olimpijskih igara u Parizu je bio u znaku boksa, ali ne zbog vrhunske borbe, iznenađenja u ringu ili nečeg trećeg, već kratko i jasno - zbog skandala koji, šta god se dogodilo do 11. avgusta kada je posljednji dan Igara, ne može tek tako da se zaboravi.

Sve zbog Alžirke Iman Kelif koja je prošla u osminu finala olimpijskog turnira u kategoriji do 66 kilograma nakon što je od borbe poslije samo 45 sekundi odustala Italijanka Anđela Karini.

Nije odustala zbog povrede, već je to morala da uradi zbog siline udaraca koje je dobijala od osobe sa “XY kromosomima”... Kelif je, naime, tek nedavno dobila dozvolu da se takmiči u ženskoj konkurenciji.

I čim je borba počela Alžirka je jako udarila protivnicu, potom je to uradila još jednom i u tom trenutku je Anđelin trener signalizirao da se duel prekine. Bio je to znak da Karini brizne u plač...

- Kad me je drugi put udarila više nisam mogla da dišem - rekla je Karini.

Nije ovo, naravno, bio običan boks meč, pa se i posljednjih dana u Gradu svjetlosti digla galama zbog Kelif i Lin Ju-Ting iz Tajvana. Njima je krovna bokserska organizacija (IBA) ranije zabranila nastup na Svjetskom prvenstvu u ženskoj konkurenciji, jer se vjeruje da nisu u istom položaju kao dame i na taj način u ringu koriste očiglednu prednost u fizičkim predispozicijama.

IBA, inače, ne vodi olimpijsko takmičenje u Parizu, a MOK je nedavno “sa zadovoljstvom” pozvao “sporne” bokserke. I nekom, kao u ovom slučaju, Anđeli Karini uništio olimpijski san.

Čak je “Gazeta delo sport” prenijela da je Karini u susret borbi bila pod pritiskom da odustane od meča i pokaže jasan stav da ne želi da ulazi u ring protiv bokserke za koju se sumnja da nije biološka žena. Isti medij je naveo da je Karini noć pred meč pretrpjela nervni slom...

Bonus video: