Olimpijski dnevnik: Turisti nisu napunili hotele i restorane, nije bilo gore u vrijeme koronavirusa

Cijene su u susret Igrama otišle u nebo, a sada se izgleda mijenja trend kako bi Pariz spasao ono što može da se spase

31739 pregleda 113 reakcija 23 komentar(a)
Mnogo je ovakvih slika na ulicama Pariza tokom OI, Foto: Reuters
Mnogo je ovakvih slika na ulicama Pariza tokom OI, Foto: Reuters

Pariz je centar svijeta, bila je jedna od poruka organizatora tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara.

Biće centar sportskih dešavanja sve do 11. avgusta, ali da je zaokružio planetu teško - nije to subjektivan zaključak, već realnost iz ugla Francuza, konkretno ugostitelja koji su u organizaciji OI vidjeli pravu šansu da profitiraju u ljetnjim mjesecima.

I nakon sedam dana je vrijeme za presjek, pa golim okom može da se vidi da turisti, iako ih ima na svakom ćošku i u svakom dijelu Pariza, nisu napunili hotele, restorane, kafeterije, klubove...

Da je propast - nije, ali je primjetno nezadovoljstvo, uprkos tome što ugostitelji i hotelijeri tvrde da su zbog Olimpijskih igara čak i snizili cijene u odnosu na raniji period ove godine.

- Svi se sada pitaju šta su Parizu donijele Olimpijske igre. Do sada nije to ono što smo očekivali. Kao što može da se vidi u svako doba dana, restorani ne da nisu puni, prazni su - rekao nam je vlasnik restorana blizu hotela u kojem su smješteni crnogorski novinari.

Neke stvari jesu razumljive, ali...

- U Parizu uvijek računate na to da mještani nisu u gradu tokom ljeta, ali mnogi za mjesec jul kažu da je za nas ugostitelje bio najgori u posljednjih dvadesetak godina. Čak ni u godini koronavirusa nije bilo gore, jer je dostava hrane i pića funkcionisala praktično 24 sata dnevno.

Nije, naravno, ovo pravilo tokom Olimpijskih igara. Teško, ipak, i da je incident, jer su lokalni mediji posljednjih dana pisali o tome da je čak pust i čuveni Diznilend, gdje nema šta nema.

Cijene u hotelima i restoranima su u susret Igrama otišle u nebo, a sada se izgleda mijenja trend kako bi Pariz spasao ono što može da se spase.

Tako su hoteli snizili cijene noćenja tokom Olimpijskih igara na prosječnih i pristojnih 230 do 260 eura. Gotovo stotinak manje (342) nego što su zainteresovani za dolazak u Pariz tokom OI u prosjeku morali da izdvoje krajem juna ili na samom početku jula mjeseca.

Bonus video: