Olimpijski dnevnik: Sen Deni - ozloglašeno predgrađe najbezbjednije mjesto tokom Igara

Obratite pažnju, čuvajte se jer niko u Parizu, pogotovo u Sen Deniju, prijateljski ne stavlja ruku na rame - rekao je Kristijan, vodič koji je dočekao crnogorsku delegaciju u Parizu

13707 pregleda 4 komentar(a)
Stadion Francuska, Foto: Shutterstock
Stadion Francuska, Foto: Shutterstock

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Stadion “Francuska”, odmah preko puta njega “Akvatik centar” u kojem se igra grupna faza olimpijskog turnira u vaterpolu - to je jedan djelić Sen Denija, predgrađa Pariza koje definitivno ne želi da posjeti svako tokom boravka na Olimpijskim igrama.

Blago rečeno, Sen Deni je opasan kraj, mjesto gdje je stopa kriminala ogromna, gdje može da se vidi najmanje Parižana i Francuza uopšte, a najviše migranata - iz svih krajeva svijeta, pogotovo sa afričkog kontinenta.

Lokalne vlasti su pred Olimpijske igre dobro znale kakvu opasnost za turiste koji dolaze može da predstavlja Sen Deni, pa vodiči i crnogorski državljani koji žive u Gradu svjetlosti tvrde da ovo predgrađe nikada nije bilo bezbjednije nego ovih dvadesetak dana u susret i tokom Igara.

Nije to slučajno - na svakom ćošku, pogotovo na izlasku iz metroa i samom prilasku stadionu gotovo 24 sata je prisutna makar po jedna patrola policije.

Sen Deni
foto: Shutterstock

Šta će biti poslije OI, da li će Sen Deni ponovo biti “onaj stari” (kao što je bio u noći finala Lige šampiona u fudbalu prije dvije godine između Real Madrida i Liverpula) - to je sada manje bitno, ali ostaje nešto što svaki stranac koji sleti u Pariz treba da zna - ka Sen Deniju kreće samo onaj ko mora. A ako već mora...

- Obratite pažnju, čuvajte se jer niko u Parizu, pogotovo u Sen Deniju, prijateljski ne stavlja ruku na rame - rekao je Kristijan, vodič koji je dočekao crnogorsku delegaciju u Parizu.

Stadion “Francuska” ili “Stad d’Frans” mjesto je kojem je organizator dao veliko povjerenje i učinio da Sen Deni zaista bude bitan faktor na Olimpijskim igrama.

Tako se na ovom zdanju mogu gledati atletičari i atletičarke, turnir u ragbiju koji je veoma posjećen, a na njemu će biti organizovana i ceremonija zatvaranja Igara 11. avgusta kada će Pariz definitivno poželjeti sreću narednom organizatoru OI - Los Anđelesu.

Bonus video: