Olimpijski dnevnik: Šta bi Crna Gora poklonila sportistima ako donesu zlato?

Neke zemlje za najsjanije odličje nude sportistima izbjegavanje služenja vojnog roka, neke besplatnu kartu za metro, a ima i onih sportista koji doživotno mogu da računaju na besplatnu dostavu hrane

38477 pregleda 284 reakcija 80 komentar(a)
Olimpijsko zlato ima veliku vrijednost, Foto: Ueslei Marcelino
Olimpijsko zlato ima veliku vrijednost, Foto: Ueslei Marcelino

Zlatna medalja na najvećim takmičenjima, pogotovo olimpijska, donosi slavu za čitav život, nešto što uspješnog sportistu izdvaja od onih dobrih, vrlo dobrih ili odličnih.

Nije to sve, sportisti koji na Igrama u Parizu dođu do sjajnoj odličja mogu i da računaju na zanimljive nagrade kada se vrate u svoju zemlju - neki se tako bore da izbjegnu služenje vojnog roka, neki da dobiju besplatnu kartu za metro, a ima i onih koji doživotno mogu da računaju na besplatnu dostavu hrane. Potrebno je samo da donesu zlato iz Grada svjetlosti...

Originalni su Meksikanci koji su sportiste pred dolazak u Pariz motivisali tako što su im obećali novčanu nagradu.

Država, međutim, neće platiti ništa, već Vlada Meksika novac treba da izdvoji od sredstava koje su američke vlasti zaplijenile od meksičkih političara koji su optuženi za pranje novca.

U Hong Kongu se sportistima sa zlatnom medaljom, na primjer, daju doživotne besplatne karte za metro, dok lanac teretana “Pur” nudi članstvo na neodređeno vrijeme za olimpijce kako bi na neki način pomogao da budu u pravoj formi za najveća iskušenja.

Odranije je poznato da su u Južnoj Koreji svi vojno sposobni muškarci obavezni da odsluže vojni rok u trajanju od makar godinu i po. Mnogi se sjećaju i tekstova o tome da olimpijska medalja garantuje oslobađanje od služenja vojnog roka, što je samo po sebi ogroman motiv.

Tako su profitirali tamošnji streličari koji su donijeli četiri od pet zlatnih medalja iz Tokija 2021. Nemaju obavezu da služe vojni rok, a dobili su i automobile “hjundai” od sponzora Olimpijskog komiteta.

Otkriveno je i da besplatna dostava hrane čeka sportistu koji donese prvo zlato ikada Maleziji na Olimpijskim igrama. Malezijska vlada je za najsjajnije odličje obećala da će sportisti pokloniti i stan.

Koliko olimpijsko zlato cijene Indonežani pokazuje primjer para u badmintonu - Aprijani Rahaju i Grejsije Poli. Njih je, o tome su pisali tamošnji mediji, čekao poklon koji obuhvata: po pet krava, po parcela zemlje i po tri kolograma zlata.

A kakva bi bila nagrada u Crnoj Gori kada bi neka reprezentacija ili pojedinac donio zlato? To nismo imali prilike da vidimo, najbliže su vrhu bile rukometašice koje su u Londonu 2012. godina stigle do srebra kada ih je u finalu zaustavila Norveška. U Parizu je u igri ostao još samo jedriličar Milivoj Dukić, ali sa realno minimalnim šansama uopšte za odličje, a kamoli za najsjajnije.

Bonus video: