Olimpijski dnevnik: Kako je 22-godišnjak iz Tuluza ujedinio podijeljenu Francusku

Četiri zlata Leona Maršana nisu jedino njegovo dostignuće tokom Olimpijskih igara u Parizu

8738 pregleda 1 komentar(a)
Omiljeni sportista u Francuskoj: Leon Maršan, Foto: Reuters
Omiljeni sportista u Francuskoj: Leon Maršan, Foto: Reuters

Šta god da urade francuski sportisti do kraja Olimpijskih igara već sada može da se jasno i glasno konstatuje da nacija ima novog heroja, momka koji je izdanjima u Parizu posljednjih dana oduševio svijet i podsjetio koliko plivanje na OI može da bude spektakularan sport.

Leon Maršan, 22-godišnjak iz Tuluza, toliko je prirastao za srca svojih zemljaka da je sve fanove koji nisu imali sreću da se nađu u “Defons areni” jednostavno “zakucao” uz TV ekran. Tako su se Maršanove trke uz veliki naboj gledale u restoranima, kafeterijama, čak i preko video bimova na trgovima na kojima je poslije navijanja mogla da se čuje i himna “Marseljeza”.

Navijači slave uspjehe Maršana
Navijači slave uspjehe Maršanafoto: Reuters

Šta je Leon uradio u Parizu? Osvojio je četiri zlata, najviše u istoriji Francuske ako se računa jedan nastup Igrama.

Slavio je na 400 metara mješovito, onda je donio još dva zlata na 200 metara delfin i prsno, a sve je krunisao kada je uz još jedan olimpijski rekord ugrabio najsjanije odličje i na 200 metara mješovito. Ima i bronzu u štafeti 4x100 metara mješovito, pa je jasno da je jedan od onih koji je obilježio Olimpijske igre 2024.

Sportska dostignuća su ogromna, a u Francuskoj je Maršan sada toliko popularan da mu se priznaje da je u teškim vremenima uradio ono što nisu mogli fudbaleri na nedavnom Euru, košarkaši tokom OI, što tek ne uspijeva ni političarima - da ujedine francuski narod koji je valjda podjeljeniji nego ikad.

Za Maršana navijaju i ovih dana su navijali svi, pa je tokom finalne trke prije dvije večeri na tribinama “Defons arene” mogao da se vidi transparent:

“Maršana za premijera”.

Sve to je uživo vidio i predsjednik države Emanuel Makron koji ne krije da obožava Maršana i da mu je favorit na Igrama.

U Francuskoj su se u julu održali vanredni izbori kada je ljevičarski blok tek u drugom krugu srušio desnicu okupljenu oko Marin le Pen. Zbog Maršana i Igara je sve to trenutno u drugom planu.

“Ovih dana je najvažniji događaj u Francuskoj bila trka Maršana. To se kod nas odavno nije dogodilo”, napisao je “Le Mond”.

Mediji zbog Maršana ovih dana podsjećaju i na čuveni film “Leon: Profesionalac”, snimljen 1994, osam godina prije nego se zlatni olimpijac rodio. Taj film je proslavio legendarni francuski glumac Žan Reno, glumio je profesionalnog ubicu, a debitantsku ulogu je imala poznata Natali Portman, tada djevojčica od nepunih 13 godina.

Bonus video: