Olimpijski dnevnik: Prvi dan u Bersiju: Jokić je MVP gdje god da se pojavi

Popularni Džoker, po mnogima najdominantniji košarkaš današnjice, “zapalio” je navijače od prvog momenta kada je izašao na teren “Akor arene”

12059 pregleda 42 reakcija 4 komentar(a)
Nikola Jokić je jedinstven, Foto: Reuters
Nikola Jokić je jedinstven, Foto: Reuters

Košarkaški turnir, koji se od nokaut faze iz Lila preselio u Pariz, bio je apsolutno najvažniji događaj 11. dana Olimpijskih igara.

Bersi je dočekao najveće svjetske zvijezde, dan je počeo ovacijama Janisu Adetokumbu koji nije imao šansi u duelu sa Njemcima, završio se egzibicijom Sjedinjenih Američkih Država protiv Brazila, ali sve to je bilo u sjenci duela Srbije i Australije, drugog meča četvrtfinalnog programa.

Ne toliko zbog velikih uzbuđenja, preokreta i konačnog ishoda (“orlovi” su slavili nakon produžetka 95:90 iako su u uvodnim minutima druge četvrtine imali 24 poena minusa), koliko zbog toga što u svijetu Kraljice igara predstavlja Nikola Jokić.

Popularni Džoker, po mnogima najdominantniji košarkaš današnjice, “zapalio” je navijače od prvog momenta kada je izašao na teren “Akor arene”. Osjetilo se koliko je omiljen već na zagrijavanju, a nastavilo pri svakom potezu, bilo s loptom u rukama ili kada je morao da brani rastrčane “kengure”.

“MVP, MVP”, odzvanjalo je dvoranom nekoliko puta tokom 45-minutne borbe Srba i Australijanaca, a Jokić je, čini se kao nikada do sada, bio ključan igrač u odbrani tima Svetislava Pešića. Uz, naravno, doprinos u napadu koji po pravilu nikada ne izostane - nedostajala mu je asistencija da upiše tripl-dabl (21 poen i 14 skokova).

Uživalo je oko 15 hiljada gledalaca, uživao je iz prvih redova na tribinama i Manuel Đinobili, olimpijski šampion s Argentinom iz Atine prije 20 godina, ali i trener Panatinaikosa Ergin Ataman (koji je sve vrijeme ćaskao sa navijačima Srbije), te poznati generalni menadžer Toronto Reptorsa Masai Udžiri...

Jokić je tri puta u posljednje četiri godine proglašen za najkorisnijeg igrača regularnog dijela u NBA ligi, izuzetak je sezona 2022/2023. kada je za mnoge neopravdano ta titula pošla u ruke Džoela Embida.

Jokić je “ravnotežu vratio” tako što je samo mjesec kasnije svoj Denver vodio do istorijskog prstena, kada je i bio MVP finalne serije. Sada želi novu olimpijsku medalju sa Srbijom, nakon srebra u Rio de Žaneiru 2016, ali put je težak, jer Džoker i njegovi saigrači u polufinalu igraju sa SAD.

Nije tu bio kraj spektakla u “Akor areni”, već je on nastavljen nešto prije 18 sati - francuska publika je okupirala Bersi spremajući se za meč s Kanadom, a u fan zone u blizini dvorane su polako počeli da pristižu i pristalice američke selekcije čijom utakmicom je zatvoren prvi od tri dana vrhunske košarke u Bersiju.

Bonus video: