Olimpijski dnevnik: Istorijski rezultat Australije u sjenci Kregove sramote

Pariz bruji o privođenju australijskog hokejaša na travi koji je želio da na ulici kupi kokain, a jedna od glavnih tema u medijima je i eliminacija francuskih rukometaša

23879 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Moglo je protekle dvije sedmice tokom Olimpijskih igara da se vidi sve na ulicama Pariza.

Vjerovatno je i moglo da se očekuje sve, ali teško da je neko mogao da zamisli da će neki olimpijac, i to iz brojne i elitne delegacije kakva je australijska, završiti u pritvoru.

Francuski portali su u srijedu ujutro, naime, objavili da je jedna osoba privedena zato što je uhvaćena kako kupuje kokain od uličnih dilera, a sjutradan su svi shvatili da je svojevrstan skandal djelo Australijanca Toma Krega - koji predstavlja svoju državu u hokeju na travi.

Objavljene su fotografije, vidi se Kreg kako s lisicama na rukama sjedi na trotoaru dok su oko njega policajci - nije loše prošao, samo uz upozorenje, ali šteta je načinjena, pogotovo njegovom olimpijskom timu.

"Izvinjavam se svima za ono što se dogodilo u posljednja 24 sata. Preuzimam odgovornost za svoje postupke, ali oni su samo moji i ni na koji način ne oslikavaju vrijednosti za koje se zalažu moja porodica, saigrači, prijatelji, ljudi iz sporta kojim se bavim i olimpijski tim Australije. Sve sam osramotio i zbog toga mi je jako žao", rekao je Kreg.

I tako je bacio mrlju na sve ono dobro što su Australijanci uradili do sada na Olimpijskim igrama. A uradili su mnogo - ovo su im najuspješnije Igre u istoriji, do sinoć su osvojili ukupno 41 medalju, od toga 18 zlatnih (imaju i 12 srebrnih i 11 bronzanih).

Njihov hokejaški tim, u kojem je bitnu ulogu imao Kreg, eliminisan je u četvrtfinalu u Parizu, pa je ostao bez šansi da brani srebro osvojeno u Tokiju prije tri godine.

Kreg je, naravno, bio prva tema u medijima, a tiražni "L’Ekip" je u jučerašnjem broju pažnju posvetio bolnoj eliminaciji rukometaša u četvrtfinalnom duelu s Njemačkom (tragičar je bio Dika Mem), ali su više prostora dobili odbojkaši i košarkašice Francuske koji su se preksinoć plasirali u finale odnosno polufinale Igara.

"Taj prokleti pas", napisao je "L’Ekip" aludirajući na to kako je Mem dobijeni meč odveo u produžetak tako što je Njemcima dao loptu u ruke nekoliko sekundi prije kraja regularnog dijela.

L'Ekip
foto: L'Equipe

Nacija vjeruje i u fudbalere - tim čuvenog Tjerija Anrija danas od 18 sati na Parku prinčeva igra za zlato sa Španijom.

"Opklada na Anrija je uspjela", istakao je "L’Ekip" uz dodatak da je Anri jedva sastavio tim za Olimpijske igre, ali i pokazao da može da ga dovede do finala.

Bonus video: