Olimpijski dnevnik: Pariz nije zadao domaći zadatak Gradu anđela

Pariz je grad svjetlosti i ljubavi, ali za proteklih dvadesetak dana u njemu nije bilo tog glamura koji su mnogi željeli da vide i za koji su vjerovali da će se osjetiti na svakom koraku

40541 pregleda 22 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Polako se spušta zavjesa na Olimpijske igre u Parizu, za večeras je zakazana ceremonija zatvaranja i od nje se ne očekuje da bude tako specifična kao što je bilo otvaranje na rijeci Seni. Iz jednostavnog razloga što će se održati na samo jednom mjestu - stadionu “Francuska” u Sen Deniju.

Polako mogu da se sabiraju utisci, a opšte mišljenje svih je da Pariz nije ponudio ništa novo, niti da je ispunio očekivanja - sportisti sigurno jesu, svaka država će to gledati iz svog ugla, ali što se tiče organizacije - ona nije bila na nivou najmasovnijeg takmičenja.

Pariz ima sve, to je Grad svjetlosti i ljubavi, ali za proteklih dvadesetak dana u njemu nije bilo tog glamura koji su mnogi željeli da vide i za koji su vjerovali da će se osjetiti na svakom koraku - i to potvrđuju oni koji su bili dio Igara u Londonu 2012, pa i Tokija 2021. A Japan nije podbacio iako je morao da se bori protiv koronavirusa i mjera koje svijet prije toga nije mogao ni da zamisli.

Čini se da je osnovni problem (jer teško je reći da je u pitanju greška ili loša procjena lokalnih vlasti) bio taj što su toliko udaljili događaje da je prosječni ljubitelj sporta i Igara, pod uslovom da ima ulaznice do kojih nije bilo jednostavno doći od prvog do posljednjeg dana takmičenja, teško mogao dnevno da isprati više od dva događaja. Nisu to često mogli ni crnogorski novinari, fizički nije bilo izvodljivo s obzirom na to da su od 25. jula, kada su stigli u Pariz, dnevno u metrou provodili između tri i pet sati.

Ali, to je Pariz - pa su se Olimpijske igre gledale od Le Buržea, preko Sen Denija, Bersija, Nantera, do Kolomba, Le Šapela, Vilepanta...

Evropa je dočekala da organizuje Igre nakon 12 godina (poslije Londona), ali kao da za to nije bila spremna - narednu šansu neće imati prije 2036. jer se već zna da je naredni domaćin Los Anđeles, kao i da će se 2032. Igre održati u Brizbejnu.

Nedavno su mediji objavili da će kandidaturu za organizaciju OI 2040. da podnese Njemačka, vjeruje se i da ima dobru startnu poziciju da bude domaćin takmičenja koje je za 16 godina. Čini se da neće imati pretjerano težak zadatak da nadmaši Pariz.

Bonus video: