Francuska meteorološka služba: Još je rano predvidjeti vrijeme tokom OI

Organizatori OI u Francuskoj tijesno sarađuju sa meteorolozima od dolaska Olimpijske baklje u zemlju. Baklja svečano stiže u Pariz 14. jula.

4293 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francuska meteorološka služba saopštila je da je još rano predvidjeti vrijeme krajem jula kada počinju Olimpijske igre (OI), javio je danas radio Frans enfo (France Info).

"Još je rano predvidjeti vrijeme krajem jula i teško je sada dati pouzdane podatke o vremenskim prilikama", rekao je meteorolog Patrik Galoa (Patrick Galois).

Prema njegovim riječima, vrijeme će uopšteno biti svježije u Francuskoj u naredne dvije nedjelje, a ukoliko bude bilo velike vrućine, to će se odnositi na jug zemlje.

Organizatori OI u Francuskoj tijesno sarađuju sa meteorolozima od dolaska Olimpijske baklje u zemlju. Baklja svečano stiže u Pariz 14. jula.

Organizatori su razmišljali o raznim opcijama u slučaju promjene vremene.

U slučaju velikih padavina koje utiču na terene, razne sportske federacije će odrediti okvir van kojeg se takmičenja više ne mogu održavati, kada je uticaj vremenskih uslova previše jak.

To će na kraju biti slučaj sa Senom, čija voda možda neće biti pogodna za kupanje ako je i dalje previše zagađena, ili vodostaj bude visok zbog kiše.

Posljedice kiše su različite u zavisnosti od sporta. Mečevi odbojke na pijesku ili tenisa biće odmah prekinuti, dok maraton može da bude nastavljen ukoliko je kiša umjerena.

Suprotno tome, toplota može da utiče direktno na aktivnosti fizičke izdržljivosti sportiste, prenio je francuski radio i dodao da je vlaga takođe "neprijatelj" sportiste.

OI će biti održane od 26. jula do 11. avgusta, a Paraolimpijske igre od 28. avgusta do 8. septembra.

Bonus video: