Žrtvovao olimpijski san za odbranu zemlje, ostale su samo uspomene

Supertalentovani ukrajinski bokser Maksim Haliničev sanjao pobjedničko postolje u Parizu, ali je prije toga odabrao vojsku. U martu 2023. sa samo 22 godine izgubio je život na frontu, njegovo tijelo još nije pronađeno

10906 pregleda 175 reakcija 5 komentar(a)
I dok je bio na frontu nije gubio nadu da će učestvovati na Olimpijskim igrama: Maksim Haliničev, Foto: Jonathan Nackstrand
I dok je bio na frontu nije gubio nadu da će učestvovati na Olimpijskim igrama: Maksim Haliničev, Foto: Jonathan Nackstrand

Prije šest godina Maksim Haliničev je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Ajresu, porazom u finalu bantam kategorije od Uzbekistanca Abdumalika Halokova.

Bio je to meč koji je opisan kao duel dva najbolja mlada boksera na cijelom turniru. Haliničev je prepoznat kao velika nada ukrajinskog boksa i sporta, najavio je u decembru 2021. godine da će uraditi sve da na Olimpijskim igrama u Parizu bude na pobjedničkom postolju.

Dok je kovao velike sportske planove, ruske trupe su se već gomilale na granici s Ukrajinom, a dva mjeseca kasnije počela je invazija...

I Maksim Haliničev je odlučio da zaustavi sportski put zbog odbrane zemlje - postao je vojnik, a u martu 2023. sa samo 22 godine izgubio život na frontu.

Njegovo tijelo još nije pronađeno, ostale su samo uspomene - a u čast heroja u rodnom gradiću Romniju lokalni klub je organizovao turnir za mlade boksere.

- Ovaj mladić je izabrao svoj put. Kada je odlučio da ode u rat, nazvao me je I rekao: Bogdane Sergejeviču, nije vrijeme za sport, moja braća su na frontu i brane zemlju - kazao je trener, Bogdan Sergejevič Dmitrenko.

Kao talentovani sportista i olimpijski kandidat Maksim je imao izbor - mogao je da napusti zemlju i karijeru nastavi u inostranstvu, dozvolom ukrajinske vlade.

Nije želio da se bori za olimpijsku slavu, već za slobodu - iza sebe je ostavio suprugu i kćerkicu Vasilisu.

- Trebalo je da ga dočekam kada se vrati sa Olimpijskih igara. Nije imao dilemu da će nastupiti u Parizu, svi koji su ga znali, svi njegovi treneri su bili ubijeđeni da će učestvovati na Igrama - kazala je Polina Ihrak, supruga Maksima Haliničeva.

Patriotizam je bio jači od sportskih ambicija, ali njegovi planovi su i pored odlaska u rat bili vezani za sport, otkriva Polina.

- Bilo mu ja važno da brani zemlju, nije mu bilo jasno kako neko može da se ponaša kao da se ništa ne događa. Ali, nije odustao od boksa - kazao je: Vratiću se, nastaviću dalje, ali prvo moramo da pobijedimo u ratu - istakla je Maksimova supruga.

Nije se vratio... Sa fronta se nisu vratili ni šampioni u streljaštvu Ivan Bidnjak i Jehor Kihitov, džudista Stanislav Hulenkov, dizač tegova Oleksandr Pieliešenko i još više od 400 aktivnih ukrajinskih sportista.

Bonus video: