Perfektna desetka - dan kada je djevojčica iz Rumunije resetovala semafor u Montrealu

Nađa Komaneči je 18. jula 1976. sa svega 14 napunjenih godina postala prva gimnastičarka čiji nastup je ocijenjen čistom desetkom

5451 pregleda 0 komentar(a)
Nađa Komaneči pored semafora koji nije prepoznavao ocjenu deset, Foto: Printscreen YouTube/Olympics
Nađa Komaneči pored semafora koji nije prepoznavao ocjenu deset, Foto: Printscreen YouTube/Olympics

Sićušna djevojčica od 14 godina koja je u Montreal stigla iza rumunske "gvozdene zavjese" završila je nastup na dvovisinskom razboju - svi koji su je pratili ostali su u čudu, sudije posebno, a semafor je pokazao ocjenu 1.00.

Bila su to vremena kada je čista desetka u gimnastici smatrana nedostižnom, a sve preko ukupne ocjene devet bilo je savršenstvo...

Nađa Komaneči je tog 18. jula 1976. na Olimpijskim igrama promijenila sve - ubijedila je sudije da je ona djevojčica za perfektnu desetku, resetovala je semafor, pošto njegov sistem nije prepoznavao ocjenu deset, pa je pokazao na neki način istorijskih 1.00.

"Nikada nisam gledala u semafor, jer sam otprilike znala da li sam dobro ili loše odradila vježbu. Ipak, tada sam vidjela da piše 1.00 i u trenutku zaista pomislila da sam bila loša, samo što nisam zaplakala... Bila sam djevojčica, pogledala sam ka treneru, a on mi je samo rekao - to je desetka", pričala je kasnije Komaneči.

Iste je godine proglašena je za najbolju sportistkinju svijeta, a i u domovini je dobijala najveća priznanja - čak i diretkno iz ruku predsjednika i diktatora Nikolaea Čaučeskog.

Ipak, često se nije slagala sa ljudima na vlasti, pa je nekoliko sedmica prije Rumunske revolucije 1989. i pada režima prebjegla je u Sjedinjene Američke Države.

Nađa danas ima 61 godinu i dalje živi u SAD, a njena Rumunija odavno joj uvijek širom otvara vrata... Nakon karijere neke nove djevojčice je učila tajnama gimnastike, a "perfektna desetka", njena umjetnost i gracioznost i 48 godina kasnije ostavljaju bez daha.

Bonus video: