Kolika je vrijednost olimpijske medalje?

Ako biste istopili i preprodali medalje sa OI, za zlatnu biste dobili 700, za srebrnu 400, a za bronzanu samo sedam eura. Prava vrijednost je, naravno, mnogo veća

4470 pregleda 2 komentar(a)
Ovako izgledaju medalje u Parizu, Foto: Fox sport
Ovako izgledaju medalje u Parizu, Foto: Fox sport

Koliko vrijedi olimpijska medalja? Kako za koga.

Za sportistu koji je osvoji takmičeći se - vrijednost je neprocjenjiva. Za kolekcionare, vrijednost možda nije neprocjenjiva, ali jeste velika. Gledano u klasičnom tehničkom smislu - medalje imaju veoma preciznu vrijednost. Baš kao što preciznu vrijednost imaju količine zlata, srebra i plemenitih metala korišćenih za njegovu izradu.

U slučaju Pariza 2024, postoji jedan X faktor - djelići Ajfelovog tornja, ugrađeni u svakoj od 5.084 medalje koje će se podijeliti na predstojećim Olimpijskim igrama. Što znači da se u slučaju OI u Francuskoj, realna vrijednost medalja, možda, i ne može precizno utvrditi.

Svaka medalja, ipak, mora da poštuje određene karakteristike - prečnik 85 milimetara, debljina 9,2 i 18 grama gvožđa skinutog sa Ajfelovog tornja. Težina se, međutim, razlikuje u zavisnosti od materijala, odnosno podijuma - zlatna medalja tako teži 529 grama, 525 srebrna i 455 bronzana.

Mnogi se pitaju kako je moguće za svaku od preko 5.000 medalja ugraditi fragment gvožđa sa najveće znamenitosti Pariza. Jednostavno - Ajfelov toranj, sagrađen između 1887. i 1889. godine, tokom vremena je doživljavao brojne rekonstrukcije. Neki djelovi su uklanjani, ali nisu bačeni, ili topljeni - svi su zadžani, a kompanija koja upravlja golemom kulom dala je zeleno svjetlo za korišćenje nekih od originalnih djelova.

Fragment poliranog gvožđa ima šestougaoni oblik, koji predstavlja Francusku, pošto Francuzi svoju zemlju često nazivaju L’Hexagone - zbog njenog oblika. Na poleđini je prikazan Ajfelov toranj iz perspektive odozdo prema gore.

Kada je u pitanju istorija zlatnih medalja na Olimpijskim igrama, bilo je raznih anomalija. Neke zlatne medalje, zapravo - i nisu bile zlatne.

Samo na Olimpijskim igrama 1904. u Sent Luisu, 1908. u Londonu i 1912. u Stokholmu najsjajnije medalje su proizvedene u potpunosti od čistog zlata. Organizatori su, kroz istoriju, smanjivali količnu zlata i time značajno kresali troškove, da bi Međunarodni olimpijski komitet u novije vrijeme morao da uvede neku vrstu norme - najmanje šest grama čistog zlata. Preostalih 529 grama je srebro (u zlatnoj medalji) sa minimalnom čistoćom od 92,5 odsto.

Za OI u Tokiju 2021. organizator je angažovao čuvenog japanskog dizajnera Juničija Kavanišija da izradi medalje, a količine plemenitih metala su bile manje-više iste. Dakle, da ih preprodate topljenjem metala, dobili biste samo 700 eura u slučaju zlatne medalje. Da je medalja u potpunosti napravljena od čistog zlata, cijena bi porasla na monstruoznih 30 hiljada eura. Srebrna medalja bi topljenjem vrijedjela nešto više od 400 eura, a bronzana samo sedam eura, jer sastojci bakra i cinka (ili kalaja), od kojih se proizvodi, imaju zanemarljivu vrijednost na tržištu. Jasno je, ipak, da je to samo subjektivna činjenica: mnogi sportisti bi se bacili u vatru za srebrnu medalju “od sedam eura”.

Dl.M.

Bonus video: